
6 namirnica za zdravije kosti
Za zdravlje kostiju i zglobova ishrana je i te kako važna. Svoje jelovnik zato obavezno obogatite hranom bogatom kalcijumom. Otkrivamo vam šest namirnica koje bi trebalo što češće da jedete.
Mleko
Mleko je najdostupniji izvor kalcijuma. Osim toga, kalcijum u mleku se nalazi u obliku koji telo lako probavlja i apsorbuje.
Jogurt
Bogat belančevinama i zdravim bakterijama za vaš stomak, jogurt sadrži oko 400 mg kalcijuma u jednoj porciji. Izbegavajte voćne jogurte i odlučite se za obični sa niskim postotkom mlečne masti.
Zeleno povrće
Većina povrća, pogotovo zelenog, sadrži kalcijum. Odaberite spanać, repu, kelj, zelenu salatu, celer, brokoli, kupus, šparoge, pečurke.
Mahunarke
Još jedan odličan izvor kalcijuma. Preporučujemo pasulj ili grašak.
Bilje i začini
Bosiljak, majčina dušica, cimeta, menta i beli luk ne samo da će vašoj hrani obezbediti odličan ukus, već će i vašem telu pružiti kvalitetnu dozu kalcijuma.
Narandža
Agrumi poput narandže ne samo da sadrže kalcijum, već i vitamin D koji je neophodan za apsorpciju kalcijuma. Ishranu obavezno obogatite narandžama, limunom, klementinama…
Izvor: ljepota.ba