![](https://www.lepotaizdravlje.rs/wp-content/uploads/2021/02/50226_gettyimages-554175379-170667a_f-350x250.jpg)
Clean eating recept Snežane Paučinac: Grčka salata sa kinoom
Uz knjigu recepata Snežane Paučinac istražujemo clean eating stil ishrane. Danas je na meniju grčka salata sakinoom
![](https://www.lepotaizdravlje.rs/wp-content/uploads/2021/02/50208_hanace_f.jpg)
Grčka salata sa kinoom je idealan recept za ljubitelje kinoe, kao i za one koji se tek spremaju da prvi put probaju ovu moćnu žitaricu. A nju je svakako korisno uvrstiti na jelovnik jer je stručnjaci, zbog visoke nutritivne vrednosti, smatraju superhranom.
– Ovo je prvo jelo koje sam napravila od kinoe. Bila sam pomalo neodlučna, zbog same teksture ove namirnice, ali shvatila sam da, ako je dodam u jelo koje volim, ne može ispasti loše! Ispostavilo se da sam bila u pravu. Ljubav na prvi zalogaj! – otkriva Snežana Paučinac, sertifikovani health coach i autorka knjige 5-Ingredient Clean Eating Cookbook.
Kinoa, zbog sjajnog nutritivnog profila, zaslužuje da bude u centru pažnje kad je o žitaricama reč. Ona sadrži sve esencijalne amino-kiseline, kompletan je protein, što je retkost kada su biljne namirnice u pitanju.
– Dakle, ako pravite, na primer, pečeno povrće, dovoljno je da dodate kinou – nije vam potreban protein životinjskog porekla. Volim da stavim malo kinoe i u salate, kako radi količine proteina, tako i da bih dobila hrskavu teksturu– objašnjava Snežana
Grčka salata sa kinoom
Bez glutena, soje i orašastih plodova, pogodno za vegane
Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 25 minuta
Porcija: 4 do 6 osoba
Potrebno:
2 šolje kinoe
1 ¼ šolje čeri paradajza, iseckanog na četvrtine
½ iseckanog krastavca
½ šolje iseckanih kalamata maslina
Za preliv:
1/4 šolje maslinovog ulja
1/2 većeg limuna
1/2 kašičice himalajske soli
Priprema:
1. Pomešajte sastojke za preliv pa ga ostavite sa strane.
2. Isperite kinou nekoliko puta dok voda ne postane providna.
3. Uspite 4 šolje vode u tiganj srednje veličine, pa ostavite da proključa.
4. Dodajte kinou, poklopite pa ostavite da se lagano krčka 20 minuta.
5. Skinite poklopac i promešajte viljuškom da rastresete slepljena zrna, pa ostavite da odstoji 5 minuta.
6. Prebacite kinou u veliku drvenu ili staklenu posudu za salatu i ostavite da se prohladi.
7. Kada se ohladi do sobne temperature, dodajte iseckani krastavac, paradajz i masline, a po želji možete dodati i iseckani luk i peršun (pogledajte savet ispod). Promešajte.
8. Dodajte preliv i jelo je spremno za služenje.
Savet za pripremu: Ako volite sveže bilje, predlažem da u salatu dodate ¼ šolje svežeg peršuna. Iseckani crveni luk je sjajna opcija ukoliko volite intenzivni ukus i dublju aromu.
Savet za zamenu: Umesto crvenog luka, možete koristiti i mladi luk ili celer, obe namirnice se sjajnu slažu sa kinoom.
Savet za čuvanje: Salata može dva dana da stoji u frižideru, dok čista, skuvana kinoa može da se odloži u frižider i na nedelju dana.
Po porciji: 311 kalorija Masti: 14 g Proteini: 9 g Ugljeni hidrati: 39 g Vlakna: 5 g Natrijum: 184 mg
Probajte i: Dodatak vašoj jutarnjoj rutini: Isprobajte antiinflamatorni „hot shot“!