14 različitih vrsta glavobolje – s kojom se vi suočavate?

Stiže pomoć!

by | 7 jula, 2021

Najbolji način da se otarasite bola jeste da znate s kojim tipom glavobolje se suočavate.

Precizno opisivanje bola i simptoma je najbolji način da lekar odredi da li je u pitanju privremena glavobolja (usled upale sinusa) ili hronična.

Ali što se samih glavobolja tiče, niko zapravo ne zna. Naučnici već 20 godina istražuju bol u glavi. Iako znaju da određeni delovi mozga generišu bol, i dalje ne mogu da sa sigurnošću tvrde šta se tu zapravo dešava.

Ono što je poznato jeste da postoji 14 tipova glavobolje, a evo i kako da ih se otarasite!

Tipovi glavobolje i kako ih umanjiti
1 Glavobolja izazvana tenzijom

U pitanju je najučestaliji oblik glavobolje. Ispoljava se bolom ili pritiskom oko glave, iza glave, kao i na vratu. Nisu jake kao migrene i ne prate ih mučnina i povraćanje. Nju izaziva napetost u mišićima vrata i skalpa kao i lučenje određenih hemikalija u mozgu. Za ovu vrstu glavobolje pomoći će vam lekovi poput aspirina i ibuprofena.

2 Klaster glavobolje

Ova vrsta glavobolja češće pogađa muškarce nego žene. Javljaju se redovno, čak i nekoliko puta dnevno, tokom određenog perioda. Ponekad se desi pauza od nekoliko meseci ili čak godina. Ove glavobolje javljaju se iznenada, veoma su jake i prati ih suzenje iz očiju kao i zapušenost nosa.

Nije poznat uzrok ovih glavobolja, ali je moguće da su nasledne. Okidači mogu biti alkohol, cigarete, određena vrsta hrane i sl.

Sinusne glavobolje

Kada se sinusi upale, usled infekcije, dolazi do bola u glavi. Uz to, bol u glavi praćen je temperaturom i curenjem iz nosa.

Povratni udarac

Prekomerno konzumiranje tableta protiv bolova (aspirin, ibuprofen, acetaminofen…) može da izazove glavobolje. Prema nekim istraživanjima, prevelike doze tableta protiv bolova mogu da dovedu mozak u prenapregnuto stanje, što izaziva glavobolje. Druga teorija kaže da je bol u glavi u ovom slučaju simptom povlačenja leka iz krvotoka.

Migrene

Migrene predstavljaju jake bolove u glavi, a žene ih imaju čak za tri puta češće od muškaraca. Uzrok nije poznat, ali dosadašnja istraživanja su pokazala da genetika igra veliku ulogu.

Migrene se definišu po određenim simptomima:
  1. Glavobolja koja traje između 4 i 72 sata
  2. Osećaj bola praćen mučninom i/ili povraćanjem
  3. Osetljivost na svetlost i zvuk uz glavobolju
  4. U nekim slučajevima dolazi i do pojave belih tačkica pred očima, pa čak i trnjenja ruke.

Najčešći okidač migrena jeste promena u telu, uključujući i nivo hormona, stres, ciklus spavanja i režim ishrane.

Zubne glavobolje

Određeni dentalni problemi mogu da izazovu bol u glavi i licu, pa čak i uvetu.

Kofeinska glavobolja

Ukoliko volite kafu, imajte na umu da prevelike količine ovog napitka i te kako mogu da izazovu glavobolje. Savet je da konzumirate najviše dve šoljice kafe dnevno kako biste to sprečili.

Pročitajte i… Glavobolja, grčevi, krti nokti i kosa: Nedostaje vam ovaj vitamin!

Glavobolja izazvana orgaznom

Verovali ili ne, ali i ovo se dešava. Na svu sreću, ovakva vrsta glavobolje je veoma retka i dešava se najčešće kod mlađe populacije. Javlja se neposredno nakon orgazma a može trajati nekoliko sati, pa čak i jedan dan. U retkim slučajevima može biti simptom ozbiljnijeg oboljenja. 

Jutarnja glavobolja

Ukoliko se budite s bolom u glavi, postoji nekoliko eventualnih krivaca. Pored migrena, ujutro možete osetiti glavobolju izazvanu lekovima. Ukoliko patite od sindroma sleep apnee (kratkotrajni prestanak disanja tokom spavanja) možete imati glavobolju ujutro.

Glavobolja usled hladnoće

Ove glavobolje (engl. brain freeze) javljaju nakon ispijanja jako hladnih pića ili konzumiranja hladnih namirnica, poput sladoleda. Ove glavobolje nisu ozbiljne, a izaziva ih hladna senzacija na nepcu koja povećava krvotok do arterija mozga. Leče se ispijanjem tople vode.

Hronična dnevna glavobolja

Ukoliko ste imali bol u glavi koji je trajao najmanje 15 dana, više od tri meseca, patite od hroničnih dnevnih glavobolja. One mogu biti izazvane lekovima protiv bolova, povredom glave a u retkim slučajevima izaziva ih meningitis ili pak tumori. Suzbijaju se antidepresivima ili tabletama protiv bolova.

Menstrualna glavobolja

Kao da PMS sam po sebi nije dovoljan, nagli pad nivoa hormona pred menstruaciju može da izazove migrene. One se uglavnom dešavaju tri dana pre i dva dana nakon menstruacije. Savet je da u ovom periodu konzumirate više magnezijuma koji može da ublaži bol.

Vikend glavobolja

Neki ljudi pate od bolova u glavi samo vikendom. One nastaju iz raznih razloga: odlaskom na spavanje kasnije, dužim spavanjem, manjim ispijanjem kofeina… U nekim slučajevima, krivac je i prethodno nagomilani stres.

Znak za uzbunu

Ove glavobolje nastaju brzo i eksplozivno, a mogu biti simptom ozbiljnijih oboljenja, poput aneurizme. Ukoliko su praćene temperaturom ili naglim skokom krvnog pritiska obavezno se obratite lekaru. Ova vrsta glavobolje može da se javi i uz vrtoglavicu, bol u vratu, promenu govora i gubitak vida.


 

Svi podaci koje iznosimo isključivo su informativnog karaktera. U slučaju da sumnjate na bolest ili imate potvrđenu dijagnozu, obavezno se obratite izabranom lekaru koji će vam dati najbolji savet i uputstvo za lečenje.

lepotaizdravlje.rs Poike/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.