5 jezika ljubavi i zašto su važni

by | 9 novembra, 2021
5 jezika ljubavi

Postoji čak 5 jezika ljubavi, a koji su i zašto je važno da ih znamo, otkrivamo u nastavku.

Zar ne bi bilo sjajno kada bi svako znao kako da se ophodi prema voljenim osobama? Kada bismo tačno znali šta druga strana oseća i obrnuto? Naravno da bi bilo sjajno. A izgleda da je to sada donekle i moguće.

Naime, u proteklih 30 godina, postoji alatka koja može da nam pomogne da razvijemo sposobnost „čitanja misli“ voljenih osoba. U pitanju je knjiga 5 jezika ljubavi Garija Čapmana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Follow to join the book club (@bingebooks)

5 jezika ljubavi

Ova knjiga zapravo predstavlja mapu osećanja. Sistem se svodi na jednostavne načine pomoću kojih možemo da se osećamo voljeno i prihvaćeno. Zanimljivo je da svako, u zavisnosti od tipa ličnosti, ljubav oseća, daje i prima drugačije.

A šta su jezici ljubavi?

Prema Čapmanu, postoji pet načina kako ljudsko biće pokazuje ljubav:

  1. Usluge – pomaganje.
  2. Afirmacija – podrška.
  3. Kvalitetno vreme provedeno s voljenom osobom
  4. Davanje i primanje poklona
  5. Fizički dodir koji budi povezanost i intimu

 

Jezik ljubavi #1: Usluge

Osoba delima pokazuje ljubav i veruje da dela govore više od reči. Na primer, osoba voljenom biću kuva, obavlja zadatke ili pomaže u obavezama. Na ovaj način pokazujete ljubav i volite da na isti način neko vama pokaže naklonost.

Jezik ljubav #2: Afirmacija

Osoba kao primarni jezik ljubavi koristi afirmativne reči podrške i savete. Osoba žudi za verbalnim komplimentima i rado ih deli voljenim osobama.

Jezik ljubavi #3: Kvalitetno vreme

Primarni jezik ljubavi za ove osobe je posvećeno vreme i puna pažnja. Bilo da je u pitanju gledanje filma, odlazak u šetnju, na večeru i slično. Na ovaj način pokazujete ljubav i osećate se sigurno kada provode vreme s voljenom osobom.

Pročitajte i… Psihologija ljubavi u tehnoseksualnoj eri

Jezik ljubavi#4: Fizički dodir

Ovim osobama fizički dodir je znak privrženosti i ljubavi. I jedino tada se osećaju voljeno, sigurno i prijatno. Dodir ne mora biti seksualne prirode. Može biti u pitanju zagrljaj, držanje za ruke, maženje, ljubljenje.

Jezik ljubavi #5: Poklanjanje

Kao primarni jezik ljubavi, ovim osobama su važni pokloni. To ne znači da ste materijalisti. Samo znači da vam je važno da ljubav pokažete smislenim i pažljive odabranim poklonima. Na isti način želite da i vama neko pokaže privrženost.

Naravno, sve ove vrste ljubavi svako od nas je osetio. Svako ima primarni način na koji pokazuje i prihvata ljubav. U pitanju je instinktivan, „primarni“ jezik ljubav. Čapman naglašava da postoji i sekundarni jezik ljubavi, onaj koji najviše pokazujemo nakon prvog izbora.

Primarni način na koji prihvatamo ljubav ne mora biti isti kao primarni način na koji je iskazujemo. Na primer, možda volite da dajete drugima poklone, ali na vas, kada ih dobijete, pokloni ne ostavljaju prevelik uticaj.

Ali dobra stvar jeste što se naši ljbavni jezik može menjati vremenom, od veze do veze, usled određene situacije i slično.

Zašto su jezici ljubavi važni?

Što smo svesniji kako volimo ljude u svom životu i kako prihvatamo ljubav, lakše nam je da dobijamo i dajemo tu istu ljubav.

Na primer, ukoliko tražite farmerice, ali ne znate kakve želite (uske, šire, svetlije, tamnije), biće vam teško da nađete odgovarajući par. Na kraju ćete zauvek isprobavati farmerice i verovatno ćete biti isfrustrirani.

Šta ako, umesto toga, znate da vam najviše odgovaraju duboke farmerice ravnog kroja? Zar vam to neće olakšati kupovinu idealnog para teksas pantalona? Isto je i s ljubavlju.

Kada znate kako reagujete, šta želite i šta je potrebno vašem partneru i voljenim osobama, mnogo je lakše da to i ispunite.

lepotaizdravlje.rs boggy22/iStock via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.