Bezglutenska ishrana zahteva drasične promene u vašem jelovniku

by | 10 juna, 2019

Gluten je lepljiva supstanca, koja se nalazi u sastavu većine žitarica, a smatra se da je upravo on uzročnih mnogih problema vezanih za gojaznost i usporen rad metabolizma. Upravo je ovo razlog, zašto sve više ljudi pribegava bezglutenskoj ihsrani, koja zahteva drastične promene u našem jelovniku, kako bismo pravilno zamenili sve namirnice, koje u svom sastavu sadrže gluten.

Kako ne biste ostali gladni, potrebno je da uvedete ove izmene u svome jelovniku i izbacite potpuno gluten iz vaše ishrane.

1. Gluten u žitaricama

Gluten se nalazi u pšenici, ječmu i raži, pa da biste izbegli ove žitarice koristite ovas, haljdu i kvinoju.

2. Gluten u voću i povrću

Dobra vest je da glutena nema u svežem voću i povrću, što vam u mnogome olakšava stvar. S obzirom da ćete mnoge namirnice morati da izbacite iz ishrane, povrće će biti idealan dodatak gotovo svakom vašem obroku, dok je voće pravi izbor za međuobrok.

3. Glutenu piću

Kada su napici u pitanju, gluten je u sastavu mnogih naših omiljenih napitaka. Najviše glutena nalazi se u pivu, pa kada želite da se počastite čašom alkoholnog pića, uvek birajte vino. Što se bezalkoholnih napitaka tiče, dozvoljeni su kafa, voda i čaj, kao i sveže ceđeni sokovi.

4. Skriveni gluten

Gluten se nalazi u mnogim namirnicama, koje koristimo kao dodatak tokom spremanja obroka, pa se tako nalazi u mnogim sosevima i marinadama, koje dodajemo našem obroku.

Orašasti plodovi trebalo bi da se nađu na vašem meniju, kao međuobrok, jer ćete mnoge namirnice izbaciti iz ishrane, pa će ona osiromašiti vitaminima, mineralima i masnim kiselinama. Zato se preporučuje da jedna vaša užina bude šaka orašastih plodova poput pistaća, badema, lešnika ili oraha.

Imajte na umu da ukoliko niste intolerantni, ili alergični na gluten nema potrebe za ovako radikalnim promenama, već je dovoljno da smanjite količinu glutena koji unostie u vaš organizam.

Foto: @goodlifeeats

Insulinska rezistencija: Simptomi i lečenje

Mit o gojenju u koji svi verujemo konačno pada u zaborav

Stalno vam se jede nešto slatko: 3 saveta za kontrolisan unos šećera

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.