Bol i upala mišića posle treninga: Ove simptome ne smete ignorisati!

by | 28 septembra, 2018

Da li ste tip osobe koji će pregurati nelagodnost za vreme treninga? Da li verujete u to da ne postoji uspeh bez napora? Ili ukoliko ne osetite napor smatrate da niste dovoljno trenirali? Dok neka istraživanja govore da naš mozak odustane pre nego što to učini naše telo, ponekad probijanje sopstvenih ograničenja nas može dovesti do novog nivoa u fitnesu. Ipak, postoje određeni signali koje ne bismo trebali ignorisati.

Umor mišića, smanjen broj pokreta, probadanje, grčevi, uganuća samo su neki od signala koje nam naše telo šalje kako bi nas obavestilo o tome šta se dešava ispod kože. Pre nego što ocenite ove bolove kao nebitne, znajte da su oni tu kako bi nas zaštitili na „duže staze“ i kako bi omogućili da odemo na sve one sjajne treninge koje smo već isplanirali za sledeću nedelju.

Evo nekoliko primera fitnes trenera Novaka Spasića, koji nam otkriva kako da znate da li da obratite pažnju ili da zanemarite osećaj koji se može javiti u toku vežbanja, kao i šta uraditi u slučaju da se povredite tokom treninga:

Novak Spasić fitnes trener
www.progein.

Najčešće povrede prilikom vežbanja su bol koji se javlja u leđima, ramenima, kukovima i kolenima. Takođe često se dešavaju dislokacije zgloba ramena i kolena kao i skočnog zgloba. Uzrok ovih povreda najčešće je neadekvatna fizička aktivnost koja nije u skladu sa mogućnostima i sposobnostima vežbača. I zato je važno pre početka trenažnog procesa uraditi sva neophodna testiranja i sa trenerom napraviti adekvatan program vežbanja. U većini slučajeva uzrok bola koji osećamo nije tamo gde nas boli tako da, u cilju trajnog rešenja, ne možemo delovati lokalno.

Kada do povrede dođe važno je da ne ignorišemo bol. Bilo da je on niskog ili visokog inteziteta. To je svakako signal koji nam govori da nešto nije u redu.

Pre svega trebalo bi se obratiti lekaru a nakon toga potražiti i mišljenje drugog stručnog lica, fizioterapeuta ili trenera koji se bavi rešavanjem problema sa držanjem i deformitetima, kako biste imali potpuniju sliku o vašem trenutnom stanju. Razumevanje problema je osnova za rešavanje istog. Sa ciljem da ljudima približimo na koji način njihovo telo funkcioniše i zbog čega se javljaju bolovi u našem studiju Progein uveli smo besplatne konsultacije.

Najčešća razlika ogleda se u tome sto se upala mišića manifestuje kontinuiranim blagim podnosljivim bolom u mišićima dok se kod povreda javlja nešto intenzivniji bol, naročito pri naglim pokretima. Još jedno od merila jeste trajanje bola. Upala mišića najčešće prolazi u roku od sedam dana.

U fitnes krugovima često se može čuti ,,upala se upalom rešava” i da je dobro raditi pod upalom. Moj savet je da se pod upalom ne trenira ili ako baš imate potrebu može se raditi ciljani trening koji ne angažuje dodatno mišiće koji su već upaljeni. Ukoliko opteretimo ponovo mišiće koji su upaljeni možemo izazvati još veću upalu i pretreniranost i sprečiti dalji napredak i razvoj.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novak Spasić (@novak.spasic) on

Ne postoji univerzalan tretman za lečenje upale mišića. Neke osobe dobro reaguju na masaže ili tople kupke. Niski intenziteti vežbanja takođe mogu pomoći. Najbitnije je da upaljene mišiće ne forsirate iznova velikim opterećenjima jer na taj način možete izazvati i nastanak povrede. Naši mišići rastu i oporavljaju se onda kada odmaramo a ne u toku treninga. Umerena aktivnost niskog intenziteta i duži odmori su najbolji savet za smirivanje upalnih procesa.

Autor: Nevena Milosavljević

Foto: privatna arhiva, Thinkstock

Vežbajte online: Poklanjamo vam workout program!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.