Categories ZDRAVLJE

Da li se pravilno brinete o intimnom zdravlju

Svaka žena bi trebalo da brine o zdravlju svoje intimne regije na odgovarajući načun. To je svakako lakse sprovesti ako se pridržavamo pravila koje propisuju ginekolozi.

  1. Zapamtite da vi niste ginekolog

Koliko god da poznajete svoje telo i to šta vam prija, nemojte se lečiti na svoju ruku. U apotekama su nam dostupni mnogi preparati za suzbijanje vaginalnih ifekcja, ali savetujemo vam da ih ne koristite bez savetovanja sa ginekologom. Korišćenjem lekova, vaginaleta, masti itd. na svoju ruku, mogu zakomplikovati stvari.

2. Vodite računa prilikom kupovine donjeg veša

Tange ili obične gaćice? Po pitanju ovog izbora stručnjaci imaju podeljeno mišljenje. Dok jedni smatraju da žene ne bi trebalo da nose tange, drugi nemaju ništa protiv toga dokle god su one udobne. Veš pre svega mora biti udoban i ne sme biti uzak. Preuske gaćice mogu iritirati predeo međice, a s obzirom na to da su u kontaktu sa anusom, postoji i opasnost od prenosa bakterija. Navaznije je da svakodnevno menjamo veš, da ga pravilno peremoi da pazimo na higijeenu.
3. Obilne menstruacije
Ukoliko vam menstruacija traje vise od 5 dana nemojte ovo zanemarivati. Postoje zene kojima je to prirodno, ali ukoliko sa vama to nije slucaj, a desi vam se menstruacija koja je preobilna i dugo traje, obratite se ginekologu.
4. Razgovarajte sa ginekilogom o bolnom seksu
Ako osecate konstantan bol tokom seksa, onda to nikako ne bi trebalo da krijete od lekara, jer uzrok mogu biti ozbiljnije stvari poput vaginalne infekcije, fibroidi tj. miomi, endometrioza ili ciste.
5. Ne uspostavljajte dijagnozu sebi na internetu
Vecina nas je sklona “guglanju” simptoma i svega sta oni znace. Ovako mozete doci do raznoraznih, vecinom netacnih zakljucaka. Umesto Guglu, simptome recite ginekologu.

Zapratite nas na društvenim mrežama FacebookInstagramYoutube i pridružite nam se na Viber public chatu.

Foto: Thinkstock

A.G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA