Categories ZDRAVLJE

Dragoceni dar iz prirode: Kako se propolis koristi na najbolji način?

Bolji je od bilo kojeg sintetičkog antibiotika zbog toga je u upotrebi već 2000 godina.Pčele ga skupljaju i mešaju sa sekretom čeljusnih žlezda, enzimski ga modifikuju tako da najvažnije supstance, flavonoidi, postaju aktivne tvari. Nije li fascinantno kako pčele mogu proizvesti toliko mnogo stvari koje utiču na zdravlje? Toliko je tretmana koji pokazuju koliki je značaj propolisa za imunitet. Lista problema kod kojih pomaže je jako velika, ali ono što je sigurno da će pčelinji propolis samo nastaviti da nas zadivljuje tokom godina i još više će se proučavati njegov značaj.

 

PROPOLIS PROTIV KANDIDE

Kandida ili kandidijaza je infekcija uzrokovana gljivicom Candida Albicans. Ovo je najčešći tip gljivične infekcije pronađene u ustima, crevnom traktu i vagini, a može uticati na kožu i druge sluzokože. Ako imunološki sistem funkcioniše optimalno, ova vrsta infekcije retko je ozbiljna. Međutim, ako imunološki sistem ne funkcioniše pravilno, infekcija kandidom može migrirati na druga područja tela, uključujući krv i membrane oko srca ili mozga.

Istraživanja obavljena 2011. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala su da je propolis pčelinji proizvod sa najvišom antifungalnom aktivnošću, što je dokazano njegovim učinkom na 40 različitih vrsta gljivica, uključujući Candida Albicans.

PROPOLIS PROTIV HERPESA

Infekcije herpes simplex virus (HSV) su vrlo česte. HSV-1 je glavni uzrok herpes infekcije koja se javlja na usnama. Herpes virus može živeti neaktivan u imunološkom sistemu celog života, povremeno uzrokujući gnojne čvoriće. Kada se pojavi herpes obično traje oko 10 do 14 dana i neugodan je zbog raznih razloga – uzrokujući crvenilo, bol, peckanje i često nelagodnost. HSV-1 takođe može uzrokovati genitalni herpes, ali HSV-2 je glavni uzrok genitalnog herpesa.

Dobra je vest da su ispitivanja pokazala da propolis može zaustaviti reprodukciju HSV-1 i HSV-2.

Jedno istraživanje je pokazalo da 3% propolisna mast može eventualno smanjiti bol i trajanje herpesa. To je i razlog zašto mnogi prirodni balzami za usne upravo i sadrže ovaj koristan sastojak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA