Flurona: Registrovani prvi slučajevi – da li postoji opasnost od „blizanačke epidemije“?

by | 5 januara, 2022
Flurona

Flurona, istovremena zaraza koronavirusom i sezonskim gripom, registrovana je kod porodilje u Izraelu, a naučnici strahuju da postoji opasnost od tzv. „blizanačke epidemije“. 

Naziv ove pojave nastao je  kombinacijom reči „korona“ i reči „flu“ , što na engleskom jeziku znači grip. Prvi slučaj flurone potvrdile su izraelske vlasti u četvrtak. Registovan je kod porodilje u bolnici u izraelskom gradu Petah Tikva.

Direktor ginekološkog odeljenja bolnice u Petar Tikvi Arnon Vižnicer rekao je da je porodilja bila pozitivna na koronavirus i grip čim je primljena u bolnicu, što je kasnije potvrđeno još jednim testiranjem na oba virusa.

Zaražena žena je bila nevakcinisana protiv koronavirusa i protiv gripa, ali je imala samo blage simptome i puštena je iz bolnice u dobrom stanju.

Ovo je prvi dokumentovani slučaj istovremene infekcije koronavirusom i virusom gripa, ali zdravstveni stručnjaci veruju da je bilo i drugih koji nisu zvanično potvrđeni. Izveštaja o pacijentima sa gripom i kovidom 19 bilo je u SAD već u proleće 2020. godine.

Flurona i strah od „blizanačke epidemije“

Izraelsko ministarstvo zdravlja istražuje slučaj i pokušava da utvrdi da li bi kombinacija dva virusa mogla da izazove ozbiljnije simptome.

Stručnjaci upozoravaju da istovremena zaraza gripom i nekim drugim respiratornim virusima svakako slabi telo i imunski sistem.

Čak i kada se ne nalaze istovremeno u jednom telu, pojava dva virusa u istom periodu može napraviti ozbiljne probleme zdravstvenim sistemima koji su već opterećeni. U Izraelu je poslednjih nedelja zabeležen porast broja obolelih od sezonskog gripa. Prošle nedelje je 1.849 Izraelaca sa gripom primljeno u bolnice, uključujući 605 dece i 124 trudnice i porodilje.

Zato zdravstvene vlasti u Izraelu strahuju od pojave „blizanačke epidemije“ (twindemic), odnosno istovremene epidemije koronavirusa i sezonskog gripa. Strahuje se da bi veliki broj slučajeva gripa i kovida 19 mogao da preoptereti bolnice, što je prošle godine sprečeno rigoroznim epidemijskim merama širom sveta.

Pretpostavlja se i da će istovremeno veliki broj zaraženih koronavirusom i sezonskim gripom dovesti i do sve većeg broja slučajeva flurone, odnosno da će sve više ljudi biti inficirano i kombinacijom dva virusa.

Pročitajte i… Omikron – šta dosad znamo o novom soju koronavirusa

Flurona registrovana i u Hrvatskoj

Prvi slučaj flurone detektovan je u ponedeljak i u Hrvatskoj, potvrdila je za Hrvatsku radio-televiziju doktorka Jasmina Vraneš iz zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo.

Juče smo kod pacijentkinje detektovali oba virusa. Nije nepoznato da je moguće zaraziti se sa više patogena odjednom. Krenuće grip, on je obično prisutan između Božića i Uskrsa. Prošle godine ga nije bilo, ali imali smo slučajeva preko leta. Moramo videti kakva će biti klinička slika kod osoba koje imaju oba virusa odjednom, rekla je doktorka Vraneš.

Epidemiološkinja Hrvatskog zavoda za javno zdravlje Dijana Majer istakla je da flurona u Hrvatskoj komplikuje situaciju i da se simptomi dve infekcije preklapaju, pa ih je teško razlikovati.

Grip ima teže simptome, brže se javljaju. Temperatura je 39, prisutni su bolovi u mišićima. Kod kovida su blaži simptomi i bolest postepeno napreduje. Jedna i druga kombinacija zavise od pojedinca, od toga da li je vakcinisan i od komorbiditeta. Nije isto hoće li je dobiti mlađa ili starija osoba, objasnila je doktorka Majer.

Istakla je da je u svakom slučaju preporučena vakcinacija i protiv koronavirusa i protiv sezonskog gripa.

Izvor: danas.rs

lepotaizdravlje.rs Olga Beliaeva/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.