Dom zdravlja “Dr Ristić”: odgovori na vaša pitanja (ginekologija)

by | 15 maja, 2012

Pitanje:

Poštovani, često mi se desi da me bole bradavice na grudima. Nekada je to na sredini ciklusa, a nekada ne. Prosto, dešava se iz čista mira a boli čak i kada pređem rukom preko grudnjaka. O čemu se radi? Unapred zahvalna.

Odgovor:

Bolnost u dojkama, tzv. mastodinia, fiziološka je reakcija tkiva dojki na hormonske varijacije. Javlja se još u pubertetu, kada krene pupljenje i bujanje dojki. U toku reproduktivnog perioda često se javlja u sklopu PMS-a, dakle predmenstrualna napetsost nastala kao posledica uticaja progesterona i zadržavanju tečnosti u organizmu. Ne javljaju se kod svake žene a i u one kod kojih se jave nisu uvek prisutne. Pošto se ne radi o bolesti, Englezi ih zovu „nadražljiva dojka“. Varijacija bola može biti i naglo nastala bolnost, ali kratka, ovako Francuzi zovu „histericna dojka“.

Najvažnije je da se prvo ukloni sumnja da postoji bolest dojke. Ako se to isključi pregledom i ultrazvučnim pregledom, onda se mogu dati saveti za prevazilaženje i ublažavanje tegoba. Pre svega ishrana sa manje soli, dakle više diuretickih materija u toj drugoj polovini ciklusa, nošenje komotnih grudnjaka ili onih koji bi blago podigli grudi.

Dr Marica Đuran specijalista ginekologije i akušerstva – Dom zdravlja Dr Ristić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.