Obratite pažnju: Četiri stvari koje će usrećiti vašu vaginu

by | 4 novembra, 2015

Da bi vaša vagina uvek bila zdrava i plodna, morate da obratite pažnju na ove sitnice.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sigurni smo da već znate da je jedini način da se sačuvate od polno prenosivih bolesti to da nemate nezaštićen seks. Takođe, podrazumeva se da barem jednom godišnje idete na pregled kod ginekologa.

Međutim, da biste sačuvali intimno zdravlje, potrebno je da obratite pažnju i na ove stvari:

1. Lubrikant
Svaki put kada niste dovoljno vlažni, upotrebite lubrikant. Osim toga što je “seks na suvo” bolan i neprijatan, sluzokoža vaše vagine se tako iritira, a to otvara put infekcijama.

2. Ishrana
Jogurt povećava prisutnost dobrih bakterija u vagini, što je odlično za sprečavanje gljivičnih infekcija. Ako patite od suvoće, konzumirajte proizvode od soje, kao što su sojino mleko ili tofu.

Pogledajte i… 5 stvari koje vašu vaginu čine nesrećnom

3. Pamuk
Kad god možete, nosite prozračni pamučan donji veš, koji ima moć da odlično upija vlagu. Gaćice od sintetičkih materijala podstiču bujanje bakterija i infekcije, a neretko mogu da izazovu iritacije na spoljnim genitalijama.

4. Sapuni za intimnu negu
Ginekolozi bi vam najradije savetovali da ne koristite nikakva hemijska sredstva za negu intimne zone. I topla voda je dovoljna da vaša vagina bude čista. Ako baš morate, budite veoma oprezni prilikom njihove upotrebe, birajte one bez mirisa i dobro isperite, jer isušuju sluzokožu i kožu ovog delikatnog područja.

Pogledajte i… Poslušajte svoje telo: Šta vam poručuje vaša vagina?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.