Poslušajte svoje telo: Šta vam poručuje vaša vagina?

by | 28 aprila, 2015
Autorka teksta: Maja Guzijan

Autorka teksta: Maja Guzijan

Zbog čega pocrvenite kada kažete „vagina“? Zašto je ta reč toliki tabu? Mnogim ženama je neprijatno da pričaju o svojim genitalijama, i često nemaju jasnu sliku o složenoj anatomiji tela.

?????????????????????????????????????????????

Vagina je ženski polni organ unutar kojeg se odvijaju različiti fizički i hemijski procesi. Ona je učesnica u reprodukciji, ali i „hodnik“ kroz koji cirkuliše menstrualna krv i ostale telesne izlučevine. Njena složena funkcija i struktura uslovljene su ne samo prirodnim predispozicijama, nego i načinom na koji negujete osetljivo intimno područje.

Najvažniji savet je „Ako se vaša vagina iznenada oseća drugačije, obratite se lekaru“. Međutim, ukoliko pažljivo saslušate šta vam telo, odnosno vagina „govori“, shvatićete da je očuvanje zdravlja moguće uz nekoliko jednostavnih saveta stručnjaka.

1. Sprečite cistitis
Svaka prosečna žena se bar jednom u životu susrela sa cistitisom, bolnom upalom koja zahvata područje između mokraćne bešike i analnog otvora. Kako biste sprečili ili bar smanjili razmnožavanje bakterija, povedite računa o načinu na koji brišete intimnu regiju posle korišćenja toaleta. Pomeranje papira od analnog otvora ka vaginalnom širi infekciju, stoga se obavezno obrišite u suprotnom smeru od navedenog.

2. Čuvajte prirodnu ph vrednost
Topla voda i agresivna kupka za telo mogu narušiti prirodnu ph vrednost ne samo kože tela, nego i vaginalne sluzokože. Vagina ima moć samočišćenja, što znači da je sasvim dovoljno blagim sapunom oprati njen spoljašnji deo. Čak i nakon tuširanja izbevajte grubo brisanje peškirom u intimnom području.

3. Izbegavajte kupke intenzivnog mirisa
Ukoliko imate osetljivu kožu, izbegavajte kupke koje proizvode jake mirise ili penu. Umesto toga uzmite neki neutralan gel za tuširanje ili najobičniji sapun za bebe.

4. Vežbajte mišiće karličnog dna
Udobno se smestite, stisnite mišiće kao kada zaustavljate mokraću, pa nakon toga opustite mišiće. Na ovaj način čete zategnuti mišiće karlice i predeo oko vagine. Vežbu možete ponoviti i u nekoliko serija u toku dana.

5. Budite redovni na pregledima
Ne izbegavajte posete ginekologu, bilo da je u pitanju rutinska kontrola ili ozbiljan problem na koji sumnjate. Ne zanemarujte simptome bolesti i nikako ne koristite antibiotike bez konsultovanja sa lekarom.

Vagina može biti (a)simetrična, roze, crvene ili blago ljubičaste boje, manje ili više podložna promenama. Zapamtite, nema razloga da osećate neprijatnost ili budete nesigurne kada je u pitanju vaša vagina. Svaka vagina se razlikuje po boji, obliku i mirisu, i to samo pokazuje koliko je priroda savršeno naklonjena svakoj od nas.

Autor: Maja Guzijan
Foto: Thinkstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.