Categories Ginekologija

Spermatozoid dobio potpuno nov zadatak

Ma koliko čudno zvučalo, naučnici su shvatili da je spermatozoid savršeni nosilac za lekove koje je potrebno dostaviti do ženskih reproduktivnih organa. Uostalom, on i ima jednu svrhu: da stigne do jajne ćelije, a lekovi su  najefektniji kada deluju direktno na mesto čijem lečenju su namenjeni.

Istraživači su ovaj princip testirali stvorivši “mikromotor” koji pokreće spermatozoid. Ovaj “sistem za dostavu” osmišljen je radi lečenja ginekoloških kancera i testiran je u laboratorijskim ulovima.

Mikrostruktura, koju su napravili, sastoji se od četiri ruke koje ispuštaju spermatozoid u kome se nalazi lek, kada stigne do tumora. Struktura je obložena gvožđem, koje služi da bi se spermatozoid vodio i ispustio na mesto tumora pomoću magneta.

Nemački naučnici u istraživanju navode: “Ovde samo jedna ćelija sperme služi kao aktivni prenosnik leka i njegova osnovna pogonska snaga, koristeći se svojom sposobnošću plivanja kao glavnom prednošću.”

Struktura obuhvati samo glavu spermatozoida, tako da rep ostaje slobodan da bi mogao da je pokreće. Iako njena težina usporava osnovno kretanje spermatozoida za čak 43 odsto, 15 od 22 spermatozoida sasvim uspešno je dostavilo lek.

Rezultati testova ove metode pokazali su veći stepen uništenja ćelija tumora u prvih 48 sati primene nego rastvor leka iste doze.

Pročitajte i… Možete li da pretpostavite šta je danas vodeći uzrok bolesti? Iznenadićete se… https://www.lepotaizdravlje.rs/zdravlje/lecenje-zdravlje/znate-li-sta-je-danas-vodeci-uzrok-bolesti/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA