Sve što treba da znate o kontracepciji

by | 1 februara, 2016

Artur BjelicaPiše: dr Artur Bjelica
lekar specijalista ginekologije i akušerstva
supspecijalista endokrinologije
poliklinikanovakov.com
Poliklinika Novakov logo

 

Pojam kontracepcije obuhvata sve metode i sredstva koja za cilj imaju zaštitu od neželjene trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kolika je efikasnost kontracepcije?

Svi metodi kontracepcije su efikasni, ali nijedan nije stopostotan. Efikasnost se izražava u vidu rizika da se tokom redovnog korišćenja određene vrste kontracepcije ostane u drugom stanju. Ukoliko se ne koristi nijedan metod kontracepcije više od 80% seksualno aktivnih žena ostaće u drugom stanju u roku od godinu dana.

Efikasnost nekih metoda zavisi od toga da li se pravilno koriste. Na primer – oralna kontraceptivna tableta je efikasna u više od 99% slučajeva, ako se koristi pravilno, ali ako se preskoči jedna tableta, postaje manje efikasna.

Kada odabirate metod kontracepcije razmislite o njenoj efikasnosti, mogućim rizicima i nuzpojavama, planovima za buduće trudnoće, šta očekujete od metoda i da li imate neko stanje koje može da umanji njeno dejstvo ili dovede do komplikacija, i o tome razgovarajte sa svojim lekarom.

Koje sve metode kontracepcije postoje, kao i koje su prednosti i mane svake od njih pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

PRIRODNI METOD

Ovaj način je veoma nepouzdan i ukoliko se on koristi, između 1 i 9% žena će ostati u drugom stanju. Prednost je da nema nuzefekata niti rizika po zdravlje, a mane da je veoma nepouzdan.

Metoda plodnih i neplodnih dana je veoma nepouzdana jer se zasniva na postojanju plodnih dana, od 10. do 17. dana ciklusa, na osnovu termina ovulacije i neplodnih dana, što je ostatak ciklusa. Međutim, pošto ciklusi ne moraju biti redovni, a čak i kada jesu redovni, ovulacija ne mora biti uvek u isto vreme, a i dužina života spermatozoida može biti različita.

Metoda “bazalne temperature” bazira se na određivanju jutarnje temperature odmah nakon spavanja, a pre ustajanja, jer u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, nakon ovulacije, zbog skoka progesterona temperatura žene postaje viša bar za 0,3 C.

Da bi se povećala efikasnost ovog metoda merenje se redovno mora vršiti bar tri meseca, u cilju tačnijeg određenja momenta ovulacije, a siguran period je, teorijski, nakon skoka temperature.

Pročitajte i… Prirodna kontracepcija NIJE sigurna zaštita

Metod određivanja kvaliteta cervikalne sluzi – oko ovulacije cervikalna sluz postaje providna i rastegljivija, što se najbolje vidi pri brisanju nakon nužde.

Prekinuti odnos se, nažalost, često koristi, a predstavlja “vađenje” penisa iz vagine pre ejakulacije. Ovaj metod je veoma nesiguran, zbog toga što i pre ejakulacije može doći do izlaska manje količine spermatozoida. Ako se mora koristiti samo prirodni metod kontracepcije, najbolje je kombinovati merenje bazalne temperature i praćenje kvaliteta cervikalne sluzi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

INTRAUTERINI ULOŽAK (“SPIRALA”)

Spirala je mali plastični sistem koji se postavlja u unutrašnjost materične šupljine i sprečava nastanak trudnoće. Smatra se odgovarajućom metodom kontrole rađanja za žene koje ne žele svakodnevno da uzimaju kontaceptivne pilule, a sterilizacija im nije prihvatljivo rešenje.

Dužina trajanja zaštite i pouzdanost

Može ostati u materici do pet godina i za razliku od sterilizacije, spada u reverzibilne metode kontracepcije – ukoliko žena želi da ostane trudna, dovoljno je samo izvaditi i sposobnost začeća se vraća. Što se pouzdanosti tiče, spada među najsigurnije metode kontrole rađanja. Treba uvek imati na umu da intrauterini uložak ne štiti od polno prenosivih bolesti, niti od zaražavanja HIV-om.

Pročitajte i… Ovulacija i plodni dani

Vrste spirala

Kod nas na tržištu postoje dve vrste spirala: hormonska i bakarna. Hormonska spirala otpušta malu količinu hormona u materičnu sluzokožu i na taj način onemogućava začeće. Hormoni deluju lokalno. Ova spirala dovodi i do smanjenja krvarenja, ponekad i do prestanka, pa je idealna za žene koje imaju obilne menstracije. Bakarna spirala deluje takođe lokalno, otpuštanjem jona bakra, ali menstrualna krvarenja mogu postati obilnija nego što su bila do insercije spirale.

Postavljanje spirale

Spiralu postavlja i uklanja lekar ginekolog, a stavlja se drugog ili trećeg dana menstruacionog ciklusa. Postavljanje traje svega nekoliko minuta i bezbolno je, a jedino se oseti mala neprijatnost pri samom stavljanju. Pre nego što se spirala stavi potrebno je uraditi ginekološki pregled koji obuhvata pregled pod spekulima, uz uzimanje briseva – bakteriološkog pregleda vaginalnog i cervikalnog brisa, brisa na hlamidiju i Papanikolau brisa, kao i palpatorni ginekološki pregled.

Prednost spirale

Spirala je jednostavna za upotrebu – jednom kada se postavi ne mora se više razmišljati o kontracepciji, a lako se i uklanja. Može se postaviti ubrzo posle porođaja, čak i ako dojite. Hormonska spirala može da olakša menstrualne bolove i da smanji obilno krvarenje.

Pročitajte i… Tri najvažnije lekcije o kontracepciji

Neželjena dejstva

Kod bakarnih spirala povremeno se mogu javiti pojačani menstrualni bolovi i pojačano krvarenje, kao i krvarenje između ciklusa, pogotovo u prvih nekoliko meseci. Bol i pojačano krvarenje uglavnom prestaje nakon godinu dana.

Kod hormonskih spirala u prvih šest meseci može da se javi neredovno krvarenje različite obilnosti, glavobolja, mučnina i napetost dojki, kao i ciste na jajnicima, a sve tegobe nestaju vremenom. Kod određenog broja žena menstrualno krvarenje potpuno prestaje u roku od dve godine.

Ozbiljne komplikacije su retke i obično se dešavaju kod žena koje se ne kontrolišu redovno – može se desiti da materica odbaci spiralu kao strano telo, da dođe do perforacije zida materice, te da dođe do infekcije. Retko, žena može ostati trudna čak i ako ima spiralu, i postoje male šanse da može nastati i vanmaterična trudnoća.

Simptomi kod kojih treba potražiti savet lekara su probadajući bol u donjem delu stomaka, temperatura, bol za vreme odnosa, znaci trudnoće, izmenjen vaginalni sekret.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

KONTRACEPTIVNE PILULE

Kontraceptivne pilule sadrže hormone koji sprečavaju da dođe do ovulacije. Ovi hormoni deluju i drugim mehanizmima koji smanjuju mogućnost začeća – zgušnjavaju cervikalnu sluz što smanjuje mogućnost spermatozoidima da uđu u matericu, sluzokoža materice postaje istanjena, te je mnogo manja verovatnoća da se oplođena jajna ćelija usadi.

Pouzdanost terapije

Pouzdanost oralnih kontraceptivnih pilula je velika, oko 99%, ali se moraju uzimati redovno. Neredovnom upotrebom pouzdanost pada na oko 92%. Da bi bila u potpunosti efikasna u sprečavanju trudnoće, pilula se mora uzimati svakog dana u isto vreme.

Način upotrebe

Svaka vrsta pilula sadrži uputstvo za upotrebu koje morate obavezno pročitati pre nego što počnete da pijete. Većina pilula počinje da se uzima prvog dana menstrualnog ciklusa, pije se 21 dan, potom se pravi pauza od 7 dana (kada bi trebalo da nastupi krvarenje), i nakon tih 7 dana se počinje sa novom kutijom.

„Zaboravljena“ pilula je ona sa čijim se uzimanjem zakasnilo 12 ili više sati u odnosu na uobičajeno vreme korišćenja. U tim situacijama se različito postupa u zavisnosti od toga u kojoj nedelji korišćenja se to dogodilo. Svaka vrsta pilula ima uputstvo za upotrebu kojeg se treba pridržavati u takvim slučajevima, ali za sve je zajedničko da se mora koristiti dodatna zaštita, uglavnom prezervativ u ovakvim slučajevima. Određeni lekovi mogu da umanje dejstvo pilule, pa se u tim slučajevima preporučuje dodatna zaštita.

Pročitajte i… Šta uraditi kada zaboravite da popijete kontraceptivnu pilulu?

Dejstva oralne kontracepcije

Sem sprečavanja neželjene trudnoće, oralna kontracepcija može se koristiti i u druge terapijske svrhe – za odlaganje menstrualnog ciklusa, regulaciju menstrualnog ciklusa, u slučajevima bolnih menstruacija, u tretmanu problematične kože i pojačane maljavosti i hormonskog disbalansa.

Bezbednost terapije

U većini slučajeva, pilula je bezbedna za upotrebu, ali u određenim slučajevima treba biti oprezan – postoji rizik od nastajanja duboke venske tromboze, srčanog udara i ishemičkih neuroloških epizoda. U rizičnu grupu spadaju žene starije od 35 godina, pušači i žene koje imaju visoke faktore rizika za nastajanje kardiovaskularnih bolesti – visok holesterol, hipertenzija i dijabetes. Pre započinjanja korišćenja pilula, svaka žena se mora konsultovati sa svojim ginekologom i, ukoliko je potrebno, uraditi neophodne analize kako ne bi došlo do komplikacija.

Neželjena dejstva

U prvih nekoliko meseci uzimanja pilula može da se desi tačkasto krvavljenje u sredini ciklusa, što nije zabrinjavajuće s obzirom da je to normalna pojava pri privikavanju organizma na hormone. Ostale nuzpojave su minimalne, retko se dešavaju, a obuhvataju glavobolju, napetost dojki, mučninu, neredovno krvavljenje, gojaznost, izostanak menstruacije, maljavost i smanjenje libida.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

URGENTNA KONTRACEPCIJA („PILULA ZA JUTRO POSLE“)

Urgentna kontracepcija se koristi u prva 72 sata nakon nezaštićenog seksualnog odnosa u cilju sprečavanja trudnoće. Deluje kao kontraceptivna pilula koja se koristi u redovnoj kontracepciji, sprečava ovulaciju i usađivanje jajne ćelije u matericu.

U zavisnosti od vrste, u pakovanju se nalaze jedna ili dve pilule, koje bi trebale da se popiju što pre nakon odnosa, a najkasnije do 72 sata. Sledeća menstruacija može doći u očekivano vreme, ali i ranije, ali ako izostane, obavezno se morate javiti lekaru, da se isključi trudnoća.

Pročitajte i… Bitne činjenice koje treba da znate o tableti za dan posle

Korišćenjem ove vrste kontracepcije znatno se smanjuje šansa začeća, što predstavlja rešenje kada ste zaboravili da upotrebite redovnu kontracepciju ili ukoliko je došlo do pucanja prezervativa za vreme odnosa.

Pilula za jutro posle nije metod redovnog planiranja porodice i zbog toga je ne treba tako koristiti. Predviđena je da se koristi retko, samo u urgentnim situacijama, ali s druge strane, ako je došlo do situacije u kojoj je neophodna terapija, bolje je uzeti, jer ima mnogo manje neželjenih dejstava i zdravstvenih rizika u poređenju sa prekidom trudnoće.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

KONTRACEPTIVNI FLASTER

Kontraceptivni flaster je mali flaster koji se zalepi na kožu nakon čega počinje da oslobađa hormone progestagen i estrogen, koji sprečavaju da dođe do trudnoće. Nosi se neprekidno tokom sedam dana a osmi dan se zameni novim. Terapija traje tri nedelje, četvrte nedelje se pauzira i za to vreme dolazi do menstrualnog krvarenja.

Pročitajte i… Dokazano: Najefikasnija kontracepcija

Delotvornost flastera je preko 99%, a ne preporučuje se za dojilje. Kod žena koje ne doje, upotreba flastera može da počne tri nedelje nakon porođaja.

Prednost ove metode je što je jednostavna za upotrebu i vrlo efikasna, ciklusi postaju manje obilni, manje bolni i regularni. Mane ove metode su da nekad može da dođe do iritacije kože.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

VAGINALNI PRSTEN

Vaginalni prsten je mali, savitljivi, providni plastični prsten promera od oko 5 cm, koji se postavlja u vaginu. Sadrži hormone estrogen i progestagen koji sprečavaju da dođe do trudnoće. Predviđen je da stoji u vagini 21 dan, nakon čega se vadi da bi došlo do menstrualnog krvarenja i potom se stavlja novi.

Delotvornost vaginalnog prstena je oko 99%, a predviđen je da stoji u vagini za vreme odnosa. Prstenom se može regulisati menstruacija i obilnost krvarenja. Kod nekih žena javlja se iritacija vagine i pojačan sekret.

Pročitajte i… Šta ako pukne prezervativ ili ste imali seks bez zaštite

PREZERVATIV

Prezervativ je pouzdan samo kada se primenjuje prilikom svakog seksualnog odnosa, od početka do kraja odnosa. Ne treba ga kombinovati sa uljanim rastvorima, jer mu se povećava propustljivost, ali se može kombinovati sa sredstvima za vlaženje vagine na bazi vode. Nakon svakog odnosa potrebno je proveriti da li je ceo. Ukoliko je prsnuo ili spao tokom odnosa, treba uzeti urgentnu kontracepciju („pilula za jutro posle“).

Prezervativ je jedino kontraceptivno sredstvo koje pruža zaštitu i od polno prenosivih bolesti, s toga je idealan za osobe koje nemaju stalnog partnera.

ŽENSKI KONDOM

Upotreba ženskog kondoma daje potpunu zaštitu, kako od neželjene trudnoće, tako i od infekcije polno prenosivim bolestima, jer potpuno prekriva vaginalne zidove.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

KONTRACEPTIVNI IMPLANT

Kontraceptivni implant je mala tuba dugačka nekoliko santimetara a široka oko 2 mm u kojoj se nalazi progestageni, a stavlja se ispod kože. Hormon se polako ispušta u krv, i deluje tako što sprečava ovulaciju, zgušnjava sluz koja formira čep u grliću i ne dozvoljava rast endometrijuma.

Pouzdanost implanta

Implant daje veoma pouzdanu zaštitu – 1 od 1000 žena koje koriste ovu vrstu kontracepcije ostaće u drugom stanju.

Prednosti implanta

Ne morate da mislite o kontracepciji svaki dan, nego svake tri godine, ne deluje na kvalitet seksualnih odnosa, može se koristiti i tokom dojenja, smanjuje bolnost menstruacija. Može se davati i ženama koje ne mogu uzimati pilule sa estrogenom.

Pročitajte i… Zablude o prezervativima u koje baš svi veruju!

Mane implanta

Moguće je da dođe do povremenih intermenstrualnih krvarenja, te do produžavanja ili veće obilnosti ciklusa, ali se sve normalizuje u roku od nekoliko meseci. Oko 20% žena sa implantom neće imati menstruaciju nakon izvesnog vremena, a oko polovina žena može imati povremeno neregularna krvarenja.

Nuzefekti

Kao i kod svih hormonskih kontraceptiva, može doći do osetljivosti grudi, zadržavanja tečnosti, izmene izgleda kože, ali ovi nuzefekti nestanu za tri do šest meseci.

Promena implanta

Implant se menja svake tri godine.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

STERILIZACIJA

Sterilizacija predstavlja operaciju koja onemogućava začeće. Kod muškaraca se radi vazektomija, a kod žena podvezivanje jajovoda. Prednost je vrlo visoka efikasnost, a mana da je gotovo uvek ireverzibilna.

Pročitajte i… Šta uzrokuje bol tokom intimnih odnosa?!

Nekoliko pitanja koje će vam pomoći da se odlučite za vrstu kontracepcije:
– Da li imate stalnog partnera?
– Da li trenutno dojite bebu koja ima manje od 6 meseci?
– Da li ste pušač i imate više od 35 godina?
– Da li imate problema są visokim krvnim pritiskom, proširenim venama, ili zgrušavanjem krvi?
– Da li planirate trudnoću u narednih godinu dana ili kasnije?
– Da li ste savesni po pitanju svakodnevnog uzimanja tableta?
– Da li biste želeli da koristite nešto što deluje duže i čega ne morate tako često da se setite?
– Da li biste želeli metod koji smanjuje ili olakšava krvarenje, deluje povoljno na ten i ublažava menstrualne bolove?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.