Zašto su vam stalno hladne šake i stopala? Imamo odgovor!

by | 25 oktobra, 2021
hladne šake i stopala

Hladne šake i stopala mogu biti veoma frustrirajuća i neprijatna pojava, naročito kada nam ne pomažu ni rukavice ni debele čarape.

Kao uzrok hladnih šaka i stopala obično nam prvo padaju na pamet loša cirkulacija i anemija.

Ali, da li ste znali da je pojava hladnih šaka i stopala veoma česta kod ljudi koji imaju lošu tehniku disanja? I da disanjem možemo uticati na cirkulaciju?

Kada dišemo prejako ili prebrzo, naši krvni sudovi se skupljaju. Dok, s druge strane, kada dišemo sporo, duboko, na nos, naše telo ispušta azot-oksid, molekul koji igra ključnu ulogu u povećanju cirkulacije i dopremanju kiseonika do ćelija.

Kada se krvni sudovi skupljaju, dolazi do smanjenog protoka kiseonika, a samim tim, hladnih ekstremiteta.

Uz to, kada prebrzo dišemo, otpuštamo i preveliku količinu ugljen-dioksida. A on reguliše pH vrednost krvi. Stoga, ne želimo da ga smanjimo u prevelikoj meri, jer tada može doći do smanjenja hemoglobina (koji prenosi kiseonik kroz telo). A ovo takođe utiče na pojavu hladnih stopala i šaka.

Hladne šake i stopala – kako sprečiti ovu pojavu?

Naravno, način disanja nije jedini razlog zbog kojeg su vam ekstremiteti uvek hladni. Mnogo je faktora koji utiču na to (a jedan od njih je, na primer, i disbalans tiroidne žlezde).

Ukoliko patite od hladnih ekstremiteta, pokušajte da dišete na nos. Disanje na usta utiče na brzinu dopremanja kiseonika i na hlađenje šaka i stopala.

Savet je da se svakako posavetujete s lekarom, ukoliko imate hladne šake i stopala, kako biste otkrili uzrok i pravilno ga izlečili.

lepotaizdravlje.rsCameron Yartz via Pexels

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.