Voda sa hlorofilom je zaludela TikTokere: Ali da li je zaista toliko zdrava?

Još od 2016. godine poznate ličnosti se kunu u čudotvornu hlorofil vodu. Da li je zaista toliko čudotvorna?

by | 11 juna, 2021

Voda sa hlorofilom je u wellness krugovima postala popularna 2016. godine, kada su poznate ličnosti počele da je preporučuju, zbog njenih navodnih benefita za lepotu i zdravlje.

Zahvaljujući TikTokerima sada se ponovo našla na vrhuncu popularnosti. Neki koji su je probali tvrde da ona pomaže u uklanjanju akni i upala na koži, umanjenju neprijatnih telesnih mirisa, te da potpomaže pri varenju. Nas je interesovalo da li je ova voda zaista toliko moćan saveznik zdravlja – kako tvrde na TikToku?

Voda sa hlorofilom: Koliko je zdrava?

Prvo i najvažnije: Još uvek ne postoji dovoljno naučnih istraživanja koja bi mogla da potvrde gore navedene tvrdnje!

Ali, hajde da ipak krenemo redom.

Kako bismo bolje objasnili delotvornost tečnog hlorofila, potrebno je da se pozabavimo hlorofilinom. U pitanju je polusintetička forma hlorofila koja se nalazi u tečnom hlorofilu. On je različit od verzije koju ćemo pronaći u biljkama, upozoravaju stručnjaci. Radi se o formi hlorofila koja može da se rastvori u vodi. (Pročitajte i… Šta je kombuha i šta je čini zdravom?)

Na TikToku se, na primer, ne pominje da ispijanje vode sa hlorofilom može da izazove dijareju ili stolicu zelene boje, a kod nekih ljudi javili su se i grčevi u stomaku.

Kada se savetuje oprez

Kao što smo pomenuli, ova tema još uvek nije dobro istražena, te naučnici ne znaju kakav tačno efekat ovaj napitak ima po zdravlje. Ali, ne želimo da zvučimo ni potpuno negativno, jer postoje istraživanja koja su pokazala da hlorofil voda može da poboljša izgled kože, ali kod osoba koje su konzumirale 300 ml tri meseca, ne više.

Takođe, ne postoje podaci o tome da li je voda sa hlorofilom preporučljiva za trudnice i dojilje niti može li se hlorofil voda kombinovati s određenim lekovima.

S obzirom na to da ovaj wellness trend trenutno najveći hajp ima na društvenim mrežama, pozivamo vas da pogledate TikTok video nutricionistkinje Steph Grass.

Njen zaključak: Voda sa hlorofilom nipošto ne može zameniti lisnato zeleno povrće u ishrani! Imajte to u vidu ako odlučite da isprobate ovaj trend.

@stephgrassodietitianSee comments for my OPINION on liquid chlorophyll ##liquidchlorophyll ##chlorophyll ##dietitian ##learnontiktok

♬ Happy (Instrumental) – Happy I’m Me

 

lepotaizdravlje.rs Avrorra / iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.