Kako tačno stres utiče na različite organe?

by | 16 novembra, 2020
Hroničan stres

Hroničan stres može izazvati brojne posledice, a nesanica, razdražljivost i anksioznost su samo neke od njih. No, ne treba zaboraviti da svakodnevna psihička tenzija podjednako ugrožava i pojedinačne organe. Ovo su neki od fizičkih pokazatelja izloženosti stresu, uz savete kako da ih prevaziđete:

Glava
Neki od simptoma stresa su mučnina, migrena, gubitak osećaja za ravnotežu, kao i osetljivost na svetlost i jake zvuke.
Rešenje: opustite se u zamračenoj prostoriji, u kojoj vlada tišina. Na glavu stavite tople ili hladne obloge. Popijte kofeinski napitak, a ako to ne pomogne, uzmite lek protiv bolova. Problem s migrenom možete ublažiti i nekim alternativnim metodama (Pročitaj: Pobedite glavobolju pomoću trika sa peškirom).

Kosa i nokti
Posledica stresa je pojačano opadanje kose ili njen loš kvalitet (krta i lomljiva dlaka). To je povezano sa većim lučenjem  kortikosteroida (proizvode ga adrenalne žlezde), što može da zaustavi stvaranje keratina. Promene na kosi obično postaju vidljive šest meseci nakon izloženosti stresnoj epizodi. Slično je i sa noktima koji postaju krti, pa lako pucaju, listaju se ili imaju bele fleke.
Rešenje: ishranu obogatite namirnicama koje sadrže vitamin B ili odgovarajućim suplementima koji će poboljšati kvalitet kože, kose i noktiju. (Pročitaj: Davno je položio test vremena, ali u kozmetici je i dalje neprevaziđen)

Vilica
Ako tokom govora ili žvakanja povremeno osećate oštar bol u vilici, to može ukazivati na visok nivo stresa. Nesvesno stiskanje i škrgutanje zubima onda kad ste nervozni rezultiraće bolom u viličnim kostima.
Rešenje: analgetici i korišćenje noćnog štitnika za zube, što prepisuje stomatolog.

Leđa, vrat i ramena
Bole vas ramena, vrat ili leđa? Pritisak i neprijatno zatezanje su znak da se vaše telo bori protiv anksioznosti i stresa.
Rešenje: povedite računa o pravilnom držanju tela. Ponekad su od pomoći kreme za zagrevanje i hlađenje, ali kod težih slučajeva nekad je neophodna fizikalna terapija.

Hroničan stres

Hroničan stres

Crevni sistem
Jedna od posledica stresa je pojava dijareje i grčeva. U tom slučaju, od pomoći može biti dobro izbalansirana ishrana sa probiotskim namirnicama, a ako se tegobe ne povuku, treba posetiti gastroenterologa. (Pročitaj: Ove suplemente mnogi koriste, a mogu izazvati ozbiljne posledice)

Materica i jajnici
Neredovne i bolne menstruacije posledica su poremećene hormonske ravnoteže. Kvalitetna ishrana, tehnike za relaksaciju i dovoljno sna trebalo bi da reše problem.

Koža
Kad ste pod stresom, hormoni podstiču lučenje sebuma, a istovremeno slabe imunološke ćelije, koje zbog toga ne mogu efikasno da suzbiju delovanje bakterija. Rezultat su akne. Rešenje možete pronaći u korišćenju nekog sredstva protiv akni na bazi benzoil-peroksida, retinola ili retinoida.

lepotaizdravlje.rsFamVeld/Getty via Guliver

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.