5 koraka da što lakše izbacite šećer iz ishrane

by | jun 23, 2016

U poslednje vreme sve se više govori o štetnosti belih namirnica, brašna, pirinča, šećera… Osim na vitku liniju, šećer može negativno uticati na celokupno zdravlje, te izazvati tromost, nedostatak energije, a nagli skok ili pad šećera u krvi što može izazvati pojačanu glad i navesti vas da jedete više nego što treba, naročito slatkiše.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Poznate dame poput Kejt Hadson, Eve Longorije, Dženifer Aniston i mnoge druge, izbacile su šećer iz svoje ishrane i uz savete svojih nutricionista i ličnih trenera dovele su svoju figuru do savršenstva.

Pročitajte i… Ovo su 4 zdrave zamene za beli šećer

Iako je njima mnogo lakše da se oslobode nezdravih navika uz savete i pomoć stručnjaka, ove loše navike možete se lako rešiti i vi, i to mnogo lakše nego što mislite. Danas vam predstavljamo jednostavan plan kako da u 5 koraka što lakše izbacite šećer iz ishrane…

Koje korake treba da preduzmete kako biste što lakše izbacili šećer iz ishrane pročitajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

1. Birajte mudro

Prvi korak na putu ka izbacivanju šećera iz ishrane jeste da se fokusirate prilikom kupovine i obratite više pažnje na to šta piše na etiketama namirnica koje kupujete. Detaljnije analiziranje sastojaka proizvoda koje stavljate u svoju korpu u prodavnici može vam pomoći da postepeno pređete s nezdravih na zdrave namirnice.

Vodeći nutricionista dr Merilin Glenvil, autor knjige „Prirodne zamene za šećer“, kaže: „Morate da počnete da čitate etikete proizvoda kako biste razumeli kakva je hrana koju jedete“. 

Pročitajte i… Nutricionisti razotkrivaju mitove: Ovo je 5 najvećih grešaka tokom dijete

Ali, kada počnete da čitate etikete, na šta je potrebno posebno da obratite pažnju? „Najznačajniji deo informacija nalazi se na zadnjem delu proizvoda gde se nalazi spisak sastojaka“, objašnjava dr Glenvil i dodaje: „To vam tačno govori šta s enalazi u određenoj hrani“. 

Glukoza, saharoza, fruktoza, laktoza, maltoza – sve su to oblici šećera, a njih sadrže med, agava, razni sirupi… Što je više pomenutih sastojaka u jednom proizvodu, to je veći procenat šećera koji on sadrži.

Dr Glenvil naglađšava da je veoma važno iz ishrane izbaciti slane namirnice koje sadrže nabrojane šećere, a potom i da se izbace slatkiši, te da prestanete s dodavanjem šećera u tople napitke.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

2. Mali korak do uspeha

Činjenica je da je proces eliminisanja šećera iz ishrane veoma težak, a mnogima se čini i kao nedostižan cilj.

Nutricionistkinja Šona Vilkinson kaže: „Teško je izbaciti šećer. Nekima je to relativno lako da urade čak i naglo, dok je drugima gotovo nemoguće da prestanu da ga konzumiraju. Postepeno smanjivanje njegove upotrebe može biti rešenje za neke ljude“.

Pročitajte i… Protivnici vitkog struka: Namirnice koje uzrokuju nadutost stomaka

Vilkinsonova kaže da je važno da se pre svega sebi dokažete svoju predanost uvodeći postepeno zdrave namirnice u svoju ishranu. „I zapamtite, to je daleko bolja odluka, čak i da unosite šećer u malim količinama, nego da naglo prestanete da ga konzumirate, te da posustanete i lako se vratite u kandže zavisnosti od šećera“, kaže ona.

Kada dođete do nivoa da ste drastično smanjili šećer, trebalo bi da primetite razliku u svojim energetskim nivoima i kako izgledate posle nekoliko dana ili nedelja njegovog izbegavanja, „i nećete želeti da se vratite na staro“, obećava Vilkinsonova.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

3. Dobra probava

Sve više i više naučnih studija dokazuje važnost mikroskopskih bakterija koje naseljavaju naš organizam. Naučnici veruju da su hiljade mikroba skrivenih u probavnom traktu od vitalnog značaja za zdravstvlje, te da utiču na težinu, kao i nastanak brojnih bolesti.

Kada je u pitanju šećer, unutrašnji uticaju su jednako važni. Oni sa stomačnom mikroflorom koja je u ravnoteži će prirodno početi da žude za šećerom, a kada ga potpuno izbace ta glad će se samo pogoršati. U nekim slučajevima, iskorenjivanje šećera iz ishrane je preveliki šok za telo i može izazvati nedostatak hranljivih materija i povećanje „loših“ bakterija.

Pročitajte i… Umirite želudac i creva: Najbolje namirnice za bolju probavu

Prirodni način da se eliminišu „loše“ bakterije iz tela jeste redovno uzimanje probiotika, Edrijen Bendžamin, terapeut zdrave ishrane, kaže da probiotici, ne samo da će pomoći da se reguliše nivo „dobrih“ i „loših“ bakterija u probavnom sistemu, već će i očistiti vaše telo od nataloženih toksina. „Ovo je jedan od ključnih elemenata za povećanje broja korisnih bakterija u crevima“, kaže ona.

„Namirnice kao što su jogurt, kefir i kiseli kupus daju vašem telu različite probiotske bakterije koje mogu da pomognu da uspostavite ravnotežu mikroba u crevima i spreče ili umanje vašu zavisnost od šećera“, kaže Edrijen.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Ograničite žudnju za slatkišima

Kada počnete da smanjujete šećer u ishrani, kao rezultat može se javiti pad nivoa energije, što posledično izaziva povećanu želju za nečim slatkim.

Pročitajte i… Najbolje namirnice za ravan stomak

Nutricionista Kasandra Barns kaže da uzimanje hroma može da pomogne da suzbijete ove želje. „Ovaj mineral pomaže da se reguliše nivo insulina i time smanjuje žudnju za šećerom“, kaže ona.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Budite istrajni 

Kada gladujemo povećava se potreba za čokoladom ili drugim poslasticama. Ali, Kasandra Barns objašnjava da je uzrok gladi verovatno povezan s drugim namirnicama.

Pročitajte i… Od njih se nećete ugojiti: 5 namirnica koje smete da jedete pred spavanje

Naime, često se dešava da žudimo za slatkišima, ali da je veća verovatnoća da su našem telu u tom momentu zapravo neophodni proteini. „Hrana bogata proteinima se vari sporije i duže vas drži sitim, te ćete na taj način i smanjiti žudnju za slatkišima“, kaže Barnsova.

Tagovi: