5 zanimljivosti o jabukama za koje sigurno niste znali

by | 17 jula, 2016

Ovo je kratka lista zanimljivih činjenica o blagotvornom dejstvu jabuka na naše zdravlje. Neke od njih će vas iznenaditi sigurno!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jabuke produžavaju život

Nakon analize 25.000 ljudi u dobi od 49 do 79 godina, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu su zaključili da je čuvena engleska izreka „An apple a day, keeps a doctor away“ prava istina.

Pročitajte i… Ovu hranu ne treba da jedete tokom letnjih vrućina

Naučnici su izračunali da svakodnevnim konzumiranjem jabuka vi zaista možete produžiti život. Za ovaj magičan efekat je zaslužan pektin – prirodni polimer koji apsorbuje zagađivače (teške metale, holesterol pa čak i radioaktivne materije), i izbacuje ih iz tela. Jabuka takođe čisti creva i vraća mikrofloru, poboljšava krv i jača imuni sistem. Ukratko, radi kao pravi eliksir mladosti.

Još blagodeti jabuka pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jabuke štite od raka

Jabuke sadrže izuzetno velike količine antioksidanata koji neutrališu slobodne radikale – supstance koje izazivaju rak. One takođe sadrže triterpenoide – organska jedinjenja koja blokiraju rast ćelija raka u mlečnim žlezdama, jetri i debelom crevu.

Pročitajte i… Uklonite masne naslage: Ovaj sok sužava struk i učvršćuje grudi

Jabuka sprečava bolesti srca

Tokom godine, istraživači sa Univerziteta u Floridi testirali su grupu žena (45 do 65 godina) na holesterol u krvi. Ispitanici su svaki dan jeli 75 grama suvih jabuka. Kao što su pokazali rezultati testova, posle samo šest meseci, nivo lošeg holesterola kod žena pao je za 23%.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Jabuke olakšaju bolesti digestivnog trakta

Vlakna u jabukama stimulišu funkciju creva i podržavaju mikrofloru i pomažu u borbi protiv opstipacije. I organske kiseline, koje se takođe nalaze u jabukama, promoviše bolju probavu.

Pročitajte i… Japanska dijeta: Topi masti i poboljšava kvalitet kože

Korisno samo meso i kora – ali ne i semenke

Iako se današnji članak fokusira na koristi od jabuke, ne možemo ne spomenuti da su za ljudski organizam korisni samo meso i kora ploda. Seme je najbolje izbegavati – ono sadrži otrovne supstance. Ako slučajno pojedete 3-4 semenki iz jabuke, ne brinite. Međutim, radi svoje bezbednosti pokušajte da izbegavate semenke iz jabuke, jer su pune otrovnih kiselina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.