Ako ste izbacili gluten ne znači da ćete smršati. A postoji i šansa da ozbiljno ugrozite zdravlje

by | novembar 29, 2016

U poslednjih nekoliko godina gluten je rapidnom brzinom došao na listu najomraženijih namirnica. Smatra se krivcem za uporni višak kilograma, te se olako bez puno raumišljanja izbaciju iz ishrane zbog dijetalnog režima. Međutim, koliko bezglutenska ishrana nije predviđena za to i postoji bojazan da oybiljno našteti vašem zdravlju. Ukoliko teško gubite kilograme velike su šanse da patite od preosetljivosti na gluten, ili čak celijakije.

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Gluten je proteinska komponenta prisutna u pšenici, raži i ječmu, odnosno žitaricama koje su prisutne u svakodnevnoj ishrani. To što neka namirnica ne sadrži gluten, ne znači da ima manje kalorija i masnoća.  I osobe na bezglutenskom režimu ishrane mogu da se ugoje.

Gluten kao uzrok debljine

Kada osobe osetljive na gluten konzumiraju namirnice bogate glutenom dolazi do stvaranja antitela i upalnih procesa u tankom crevu. Rezultat tih upalnih zbivanja je uništenje ćelija crevne sluznice i atrofija crevnih resica neophodnih za apsorpciju. Posledica toga je pothranjenost i to bez obzira na ukupnu količinu konzumirane hrane, barem kod većine ljudi. Povećava se apetit te smanjuje sposobnost organizma da razgrađuje masne naslage što je dodatan razlog zašto osobe s preosetljivošću na gluten teško gube kilograme.

Naučnici su razvili teoriju kako gluten doprinosi razvoju rezistencije na leptin, koji je hormon koji šalje signal sitosti. Ako telo postane otporno na ovaj proces, osoba oseća konstantnu glad, jede više što uzrokuje gojaznost.

Pročitajte i… Namirnice koje jedete svaki dan zapravo vas goje više nego što mislite 

Kliknite na sledeću stranu…

Bezglutenska ishrana nije dijeta

Foto: Gulliver/Getty

Foto: Gulliver/Getty

Pobornici bezglutenske dijete najčešće se odlučuju da izbace gluten iz svakodnevne ishrane kako bi na taj način smršali, međutim, brojni proizvodi „bez glutena“ sadrže podjednako kalorija kao i namirnice sa glutenom.

Zato je jako važno da vodite računa sa čime ćete zameniti namirnice. Ukoliko zamenite s voćem, povrćem, proteinskim namirnicama ili složenim ugljenim hidratima kao što su na primer integralni pirinač, kinoa, heljda ili amaranta onda je moguće da izgubite kilograme, u suprotnom ne.

Bezglutenska ishrana

Ukoliko vam je dijagnostikovana osetljivost na gluten potrebno je izbaciti gluten iz ishrane. Takva ishrana će vremenom doprineti oporavku crevnih resica i smanjenjem želje za hranom. Iako život bez glutena zahteva malo angažmana i edukacije. Pozitivna strana je što je sada moguće pronaći na tržištu mnoštvo bezglutenskih namirnica.

Kako može da našteti zdravlju?

Bezglutenska dijeta nije štetna za organizam, ali nestručno uvođenje ove dijete može da dovede do deficita vitamina, gvožđa i prehrambenih vlakana. Ako se odlučite za bezglutensku dijetu svakakopovedite računa da vaša ishrana bude raznolika i uravnotežena.

Pročitajte i… Konzumirajte ovih 10 namirnica i vaša jetra će vam biti zahvalna


Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: