Beli luk: Eliksir zdravlja

by | 28 maja, 2009

lepota i zdravlje beli luk
Srbija odavno zna da je beli luk zdrav, a to potvrđuju i studije. Čak iako ova biljka nema prijatan miris, bečki profesor Hademar Bankhofer ga smatra pravim eliksirom zdravlja jer ima višestruka dragocena dejstva.
Jedno od njih je blokiranje izazivača bolesti. Ko redovno začini jelo belim lukom jednostavno ne pruža šansu štetnim virusima i bakterijama. Za takvu reakciju je zaslužno sumporno jedinjenje alicin koje nastaje pod uticajem kiseonika prilikom sečenja ili žvakanja belog luka.
Beli češanj sa jakim mirisom podstiče i žlezde u želucu i crevima. Oni pomažu crevnoj flori a ujedno teraju i napadaju štetne bakterije, a pre svega gljivice.

Bankhofer skreće pažnju i na to da beli luk razređuje krv i time podstiče prokrvljenost. Tako se sprečava zgrušavanje krvnih pločica i snižava rizik za trombozu. Osim toga, beli luk jača srce i krvotok. Ko jede beli luk dobija više kiseonika u mozgu preko krvi koja glatko teče. To znači da se podstiče koncentracija i „duhovni“ fitnes, a tako bivamo sposobniji da se borimo protiv stresa.
I na kraju, profesor Bankhofer otkriva i trik protiv dosadnog i dugotrajnog neprijatnog mirisa ove zdrav ebiljke. Žvaćite sirovu rukolu, peršun, majoran i timijan. Često je dovoljna i čaša mleka ili čaša crvenog vina.

 

Lepota i Zdravlje - kljuc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.