Da li je ZDRAVA hrana zaista zdrava?

by | mart 5, 2010

Sa svih strana stižu saveti da ishranu baziramo na integralnim žitaricama. Ali, da li je to zaist a pametno? Institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu nedavno je ispitao proizvode zdrave hrane koji se prodaju u našoj zemlji.

 

Zdrava hrana


Rezultat je zabrinjavajući: pronađeni su mikotoksini u integralnom, heljdinom i ražanom brašnu, kao i pahuljicama, koji dugoročnim konzumiranjem mogu izazvati različita maligna oboljenja.

 

Toksini u žitaricama
Trećina ispitanih uzoraka proizvoda na bazi žita – integralna brašna, brašna od heljde, raži, ovsa, ječma kao i razne pahuljice, bili su zaraženi opasnim mikotoksinima, otrovima koje luče plesni na njivama i skladištima. Utvrđeno je da su za upotrebu najrizičnija brašna koja se prodaju u rinfuzi, kao i mekinje.

 

Belo brašno bez toksina
Mikotoksini u brašnu ne mogu se uništiti visokim temperaturama, kuvanjem ili pečenjem, te se tako zadržavaju i u proizvodima od brašna. Ispitivanja su pokazala da su mikotoksini najprisutniji i najrizičniji u integralnom brašnu, jer kada se pravi belo brašno, skida se omotač zrna koji je najviše kontaminiran.

 

Tagovi: