Deset načina na koje možete pripremiti krompir

by | februar 5, 2013

Krompir je gotovo nezamenljiva namirnica jer se lako kombinuje uz mnoga jela, a i ne postoji osoba koja ga ne voli. Otkrivamo vam deset načina na koje možete pripremiti ovo ukusno povrće.

1. Pečeni krompir – napravite dovoljno mesta u tepsiji jer u suprotnom krompir neće moći da se zapeče sa svih strana, te nećete postići hrskav ukus. Neka krompiri budu iste veličine, kako bi se ravnomerno ispekli.

2. Prženi krompir pripremajte sa vrlo malo ulja jer ćete tako dobiti ukusan prilog koji nije štetan za zdravlje. No, važno je i da koristite odgovarajuće ulje. Na primer, maslinovo ulje nije dobar izbor jer ne bi trebalo da se zagreva na visokim temperaturama.

3. Kuvani krompir – najbolje je da ga skuvate zajedno s korom, neoguljen. Vodite računa o tome da ne presolite vodu u kojoj se kuva jer krompir lako upija so.

4. Zapečeni krompir – ovaj način pripreme pružiće vam fin, kremast krompir. Isecite krompir na tanke kolutove i prelijte mlekom i maslacem.

5. Krofna-krompir. Hm, krompir u obliku krofne? U pitanju je slatki krompir koji se seče u obliku krofni, izbocka se viljuškom i vuva 10 minuta i mikrotalasnij pećnici na najjačoj temperaturi. Veoma je ukusan.

6. Kroketi – izrendajte ili izgnječite skuvan krompir i pomešajte ga brašnom i jajima. Od smese oblikujte ukusne krokete i ispržite ih u vrućem ulju.

7. Gulaš – krompir je neizostavan sastojak u raznim gulašima i varivima. U toku pripreme samo pazite da ga ne prekuvate jer će se raspadati.

8. Pomfrit – po mišljenju mnogih najukusnija priprema krompira. Ali je i najnezdravija. Pre nego što isečete krompir, ostavite ga pola sata da odstoji u vodi i otpusti višak skroba, a nakon prženja ga stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.

9. Pire krompir je lako napraviti, a postoji nekoliko načina njegove pripreme. Dodavanje malo mleka i maslaca učiniće pire krompir ukusnijim.

10. Police – jedan od načina pripreme pečenog krompira. Dobro operite neoljušten krompir, presecite ga na polovine i malo posolite. Stavite u rernu i ispecite. Kako bi police bile još sočnije, možete upotrebiti

Tekst: Life Content
Izvor: Huffington Post
Foto: Dailymeal

Tagovi: