Detoksikacija vežbanjem: Fizičkom aktivnošću izbacite štetne toksine iz organizma

by | 30 novembra, 2013

Toksini se nalaze svuda oko nas – u vodi, u vazduhu, u jelu i piću, a ono što je najgore, sve ih je više i više. Kada ih se nakupi previše u organizmu, posebno u jetri koja radi poput filtra za toksine, dolazi do poremećaja njenog rada, što dovodi do pada imuniteta, pojave bolesti, osećaja malaksalosti i drugih fizičkih i psihičkih poremećaja u telu. Naime, jetra neprestano radi kako bi održala telo čistim od toksina i sprečila prolaz toksina u krv, ali kada se nakupi previše toksina, jetra ne funkcioniše kako treba, te dolazi do spomenutih problema. Kako biste pomogli jetri u lakšem izbacivanju svih štetnih materija iz organizma, osim zdrave ishrane, vrlo je važna redovna fizička aktivnost aktivnost, odnosno redovno vežbanje.

detox

Kako se izbacuju toksini?

Vežbanjem se podstiče cirkulacija krvi, što pak podstiče brži dovod hrane u svaku ćeliju tela. Isto tako, vežbanje podstiče brži protok limfe kroz telo, koja je odgovorna za otklanjanje toksina, štetnih bakterija i drugih nepotrebnih materija iz organizma. Takođe, prilikom vežbanja duboko dišete i u telo unosite više vazduha, odnosno kiseonika koji pomaže ćelijama u izmeni materija, to jest u bržem sagorevanju hrane, a pri tom i izbacivanju toksina.

Istovremeno izdišete ugljen-dioksid, koji nije samo jedan od sastojaka vazduha, već je i nusproizvod raznih procesa koji se događaju u telu. Intenzivnom fizičkom aktivnošću javlja se i znojenje kojim se kroz pore kože izbacuju štetni toksini. I na kraju, redovnim vežbanjem, smanjuje se količina masnih naslaga, u kojem su takođe skladišteni toksini, što znači da manje masnoća dovodi do manje toksina u organizmu.

Vežbe za detoksikaciju

Brzo hodanje, trčanje, aerobik, plivanje, vožnja bicikla, plesanje i brojne druge sportske aktivnosti savršene su kada je u pitanju ne samo formiranje mišićne mase, već i izbacivanje toksina iz organizma. Kako biste telu svakodnevno pomogli u tom zadatku, potrebno je 30 do 45 minuta dnevnog vežbanja, ili barem po 60 minuta tri dana u nedelji.

Najbolji početak vežbanja je 15 minuta zagrevanja, kako biste polako povisili cirkulaciju i telesnu temperaturu, što će uzrokovati znojenje. Nakon toga intenzivno vežbajte između 15 i 45 minuta, zavisno od frekvencije, ali i fizičkoj kondiciji. Preporučuje se da odaberete vežbe u kojima najviše uživate, kako biste se oslobodili toksina, ali i stresa. Ne morate trčati maraton kako biste pomogli svom telu i izbacili toksine.

Manje toksina, više snage

Uz kardiovaskularne vežbe, nemojte zaboraviti na učvršćivanje mišićne strukture, posebno abdomena, gde se nalazi većina vitalnih organa. Redovnim vežbanjem pomažete i organima, posebno crevima, bubrezima i jetri, koji su ključni faktori bolje detoksikacije.

Izaberite vežbe u kojima uživate ili barem one koje su vam najmanje naporne, jer ćete se vremenom osećati mnogo bolje, imaćete više energije, imaćete više entuzijazma, optimizma. Verovali ili ne, razlog nisu samo povećane količine hormona serotonina, nego i smanjenje količine toksina koje izbacujete poboljšanom cirkulacijom i znojenjem, što isto tako utiče na snagu i raspoloženje. Nemojte zaboraviti da je vaše telo vrlo složena mašina, koju treba redovno „održavati“. Što ga bolje održavate, to će vas bolje služiti.

Vežbajte sigurno

Kada se vežbom bavite na otvorenom, pokušajte to da činite u što čistijem okruženju, na primer dalje od najveće gradske vreve, pa tako i zagađenja vazduha. Ako plivate, pokušajte što manje da gutate bazensku vodu, koja je puna otrovnog hlora. Nakon svakoga vežbanja popijte šolju nezaslađenog zelenog čaja ili čaja od koprive, koji imaju jaka detoksikacijska svojstva, što će vam dodatno pomoći u čišćenju organizma od štetnih materija. Nemojte zanemarivati uticaj toksina jer ako je dugoročan, može biti poguban za zdravlje, odnosno može izazvati hronične, pa i neizlečive i smrtonosne bolesti.

Izvor: Zena.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.