DIJETA za ceo život – III deo

by | 26 jula, 2009

Verovatno nema žene na svetu koja nije, bar jednom u životu, držala dijetu. Međutim, procenat uspeha nije ni približno tako velik. Zašto? Pa, osim tipičnih nedostataka – slabe volje, nedostatka motivacije i discipline – postoji još jedan podjednako bitan faktor.
Da bi novi plan ishrane (dijeta) bio uspešan, mora da bude kompatibilan sa načinom života koji osoba vodi. Imajući to na umu, naš nutricionista osmislio je različite načine ishrane za različite načine života. Evo šta se desilo u trećem slučaju (pogledajte prethodne tekstove o ishrani žene koja je stalno u gužvi i one koja je prikovana za kancelarijsku stolicu)…

 

ŽENA, FITNES OVISNIK

Jana Bartoš, (28), radi kao PR u predstavništvu jedne strane firme. Šest puta nedeljno odlazi na rekreaciju u fitnes klub i bez osećaja krivice uživa u obrocima bogatim ugljenim hidratima. Ali, stalno oseća umor i glad.

lepota i zdravlje dijeta

 

 

 

Osnovni podaci

 

Visina155 cm
Težina pre 54 kg
Težina posle 52 kg
Konfekcijski broj pre 40
Konfeksijski broj posle 40
Navike vežbanja: Pola sata trčanja tri puta nedeljno, plivanje dva puta i teretana jednom nedeljno


Janina tipična ishrana

 

Doručak Cerealije sa delimično obranim mlekom
Prepodnevna užina Voćni jogurt (sa šećerom) i banana
Ručak Sendvič sa piletinom i majonezom i pomfrit
Popodnevna užina Parče pite sa jabukama (makom, višnjama)
Večera Pečena piletina sa povrćem ili riba sa pirinčem


Janino nezadovoljstvo

Trošim toliko energije da stalno osećam umor i glad. Još ne sažvaćem doručak, a već počinjem da razmišljam o ručku i uvek umirem od gladi kad dođem kući s posla. Kako mogu da utolim toliku glad, ali na zdrav način?


SAVET NUTRICIONISTE

 

Kada neko vežba toliko intenzivno kao Jana, sasvim je razumljivo što ima potrebu za kaloričnim obrokom u večernjim satima. No, kada bi Jana tokom dana uzimala nutritivno uravnotežene obroke, ne bi bila sklona prejedanju, što svakako anulira efekte njene fizičke aktivnosti. Najbolje bi bilo da pojede kesicu suvog i jezgrastog voća odmah nakon treninga. Takođe, neophodno je da se koriguje njen dnevni raspored obroka, tako da glavni obrok bude ručak a ne večera. Tako će imati više energije za trening.
Osim toga, Jana treba da unosi više proteina tokom dana, počevši od doručka, za ručak treba da jede meso, a uveče lagan obrok, kao što su čorba ili salata. Tako će eliminisati osećaj „punog stomaka“ pre odlaska na počinak.


Janina nova ishrana
Doručak Kajgana od dva jajeta.
Ručak Izaberite jedno – juneća šnicla ili piletina na žaru i bareno povrće, riba na žaru i salata.
Popodnevna užina Izaberite jedno – jogurt od obranog mleka, švapski sir na pločicama od integralnih žitarica, bademi i komad voća.
Večera Izaberite jedno – čorba od povrća (može iz kesice) i manje integralno pecivo, povrće prženo u tiganju (na kineski način) i smeđi pirinač, pečeni krompir u ljusci uz đuveč i salatu.

Janin zaključak

Najviše me je iznenadio osećaj sitosti nakon visokoproteinskih obroka. Uvek sam mislila da je potrebno da jedem mnogo ugljenih hidrata, ali zbog toga sam stalno osećala nadutost. Nakon druge nedelje, primetila sam da je moj, inače ogroman apetit, pod kontrolom. Do isteka treće nedelje osećala sam se odmornije i pozitivnije. Moj dečko je primetio da sam oslabila (ukupno 2 kilograma), a s obzirom na to da uveče više nisam iscrpljena, vratila mi se i želja za seksom. Mislim da ću se još dugo držati ovog plana ishrane.


Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.