Dijetom protiv kamena u žuči

by | 20 novembra, 2015

Pravilnim izborom namirnica mogu da se ublaže zdravstveni problemi. Treba isključiti masnu hranu i onu punu holesterola: žumance i džigericu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Sa kamencima u žučnoj kesi može da se živi, ali treba paziti na ishranu i birati namirnice koje ne pogoršavaju stanje i izazivaju napade žuči. Preporučuje se jelovnik bogat namirnicama koje sadrže vlakna, sveže voće i povrće, pasulj, grašak, žitarice, kao i namirnice siromašne mastima.

Da biste izbegli žučne napade, koje karakterišu jaki i oštri bolovi ispod desnog rebarnog luka, treba isključiti masnu hranu i namirnice pune holesterola, kao što su žumance i džigerica.

Osnovna je ishrana sa malom količinom masti. Obroci treba da budu česti, od pet do šest dnevno, u manjoj količini, uz obavezan doručak. Posle obroka, poželjno je da legnete oko pola sata. Hrana ne sme da bude ni previše topla, ni hladna. Treba da se pije najmanje šest čaša tečnosti dnevno, kako bi se sprečila prevelika koncentracija žuči. Preporučuju se topli čajevi, i gorki napici jer podstiču varenje. Hrana treba da bude sastavljena od ugljenih hidrata (brašno, hleb), i mlečnih belančevina (mleko, sveži kravlji sir), ali se i belančevine životinjskog porekla, kao što je meso, mogu uzimati u ograničenim količinama.

Pročitajte i… Drži vas sitim satima: Ovo je najzdraviji doručak za mršavljenje

Jedite mnogo povrća, voća i drugih namirnica bogatih vitaminom C i E, kao i namirnice koje sadrže esencijalne masne kiseline. Koristite smeđi pirinač i integralne žitarice. Gorke namirnice (endivija, artičoka, cikorija), kao i gorko lekovito začinsko bilje (ruzmarin i šafran) mogu da doprinesu zdravlju žučne kese.

Kod akutnih bolova ishrana se ograničava na blagi čaj i zaslađenu vodu.

S poboljšanjem stanja u ishranu se uključuju sveži voćni sokovi i pasirano kuvano voće i povrće, griz, pirinač na razređenom mleku.

Pročitajte i… Dobre i loše strane: Kako detoksikacija sokovima deluje na organizam?

Dva do tri dana kasnije, dodaje se nemasna supa sa pirinčom, grizom ili testeninom bez jaja, razređeno mleko i nemasni keks.

Unos masti:
1. pijte nemasno mleko (do jedan odsto mlečne masti)
2. crveno meso zamenite belim (piletina, ćuretina) i ribom
3. ne jedite prženu hranu
4. jaja jedite oprezno, izbacite žumance jer sadrži dosta masnoće
5. izbegavajte rafinirani šećer i slatkiše, kofein i čokoladu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.