Jaja, prava superhrana!

by | novembar 21, 2011

Kada ogladnite na poslu, nemojte po automatizmu posezati za čokoladicom – pojedite jaje.

Naučnici su otkrili da proteini iz jaja, naročito oni koji se nalaze u belancetu pomažu da povratite energiju i razbudite se.

Takođe, mnogo su efikasniji od ugljenih hidrata koji se nalaze u čokoladama, keksovima i drugim slatkišima koje ljudi često uzimaju misleći da će im dati energiju.

Naime, istraživači sa Univerziteta u Kembridžu proučavali su kako nutritijenti utiču na moždane ćelije koje nas održavaju budnim i kako sagorevaju kalorije.

Otkrili su da ih aktivira mešavina slična proteinskom sastavu belanaca i podstiče otpuštanje stimulanta oreksina.

To znači da što više proteina unesete, to ćete sagoreti više kalorija.

Nedavna istraživanja su takođe pokazala da raniji strah od holesterola u žumancima uopšte nije opravdan, jer ima minimalan efekat na podizanje rizika od srčanih oboljenja.

Naime, glavni krivac za srčana oboljenja su zasićene masti, a ne holesterol iz jaja, a pridružuju im se pušenje, gojaznost i nedostatak vežbi.

Poboljšavaju memoriju

Žumanca su bogata kolinom, hranljivom materijom koja deluje kao prethodnica za acetilholin, koji je važan neurotransmiter uključeni u mnoge funkcije kao što su memorija i mišići kontrole.

Tagovi: