Jedite crveno povrće

by | decembar 3, 2012

Iako se zdravstveni stručnjaci usaglašavaju da su sve vrste povrća važne za dobro zdravlje, uglavnom se najviše pažnje poklanja zelenom povrću. No, i crveno povrće ima neverovatna svojstva, za koja možda niste ni znali da postoje. 

Crvena boja u povrću je zapravo boja likopena. Likopen je modifikovana vrsta karotena, nutritijenta koji se nalazi u šargarepi i daje joj narandžastu boju. Likopen je produktivan u borbi protiv raka reproduktivnih organa, naročito raka materice i jajnika.

Iako ga ima svo crveno povrće, najbolji izvor likopena je paradajz. Doduše, paradajz je vrsta voća, ali ga mi svrstavamo u povrće. Sirov i svež paradajz sadrži mnogo više nutritijenata nego kuvani. Možete ga jesti u salatama s maslinovim uljem, jer maslinovo ulje pomaže absorpciji hranljivih sastojaka u vašem organizmu.

Većina ženske populacije u svetu pati od anemije. Jedna od namirnica bogata gvožđem, koja poboljšava krvnu sliku jeste cvekla. Naime, cvekla sadrži karoten i visoku koncentraciju nekih vitalnih hranljivih sastojaka, poput mangana. Osim toga, cvekla ne sadrži puno masnoća, niti kalorija.

Crvene i žute paprike su proglašene „super hranom“ jer su bogate antioksidansima i vitaminima. Osim toga, sadrže beta-karoten i beta-kriptoksantin, koji pomažu u borbi protiv raka pluća. Dakle, ako ste pušač, obavezno jedite ovo povrće.

Ono što je najbolje, kada je o crvenom povrću reč, jeste da većina ovih namirnica ima nisku kalorijsku vrednost (10-50 kalorija).

Tagovi: