Koliko je mango dobar za zdravlje, a i lepotu već smo ustanovili (pogledaj OVDE), zato danas, za sve koji još uvek nisu sami otkrili dobrobiti ovog voća, donosimo još korisnih saveta. Evo kako jesti mango, ali i kako ga pripremiti:
Kada kupujete svež mango u supermarketu, imajte na umu nekoliko stvari. Nezreli mango je zelen i žilav, dok je zreo mango svetlonarandžaste ili žute boje i mekaniji je na dodir.
I dalje niste sigurni da li ste kupili zreo mango? Donesite ga kući i pustite ga da sazri na sobnoj temperaturi, kada oko stabljike osetite slatkast miris, a on je postao mekši, otvorite ga.
Što se kore manga tiče, ona nije nejestiva, ali njeno konzumiranje nije najbolja ideja. Ona je „prilično voštana i gumenasta, tako da tekstura i ukus nisu nešto što se mnogima sviđa”. Iako kora sadrži vlakna, „veći deo hranljivih sastojaka i ukusa dobićete od samog mesa“.
Ne znate kako da isečete mango?
– Da biste isekli mango, uhvatite ga tako da je vrh (stabljika) okrenut ka plafonu i isecite najšire dve strane ploda. Nakon toga dobićete dva parčeta ovog voća ovalnog oblika koja možete da oljuštite ili isečete na kockice. Takođe, dobijena dva komada možete zaseći „mrežasto“, na kockice, koje zatim možete kašikom izdubiti i jesti (pogledaj video). Oko koštice će se naći ostatak mesa, pa taj deo voća isecite koliko god možete – objašnjava nutricionista Megan Brd. (Pročitaj: Znamo da je med zdrav, ali da li ste znali da je zapravo magičan)
View this post on Instagram
Mango može da se kupi i sušen, zamrznut, kao sok, džem ili u prahu. Međutim, Brd savetuje da obratite pažnju na šećer i konzervans koji se dodaju kada se mango prodaje u ovakvim oblicima.
– Dodati šećer sadrži nepotrebne kalorije koje nemaju nutritivnih vrednosti. On može da doprinese riziku od prekomerne težine, povećanju šećera u krvi, masti u jetri i većem nivou holesterola.
Pripazite i na sadržaj vlakana u zamrznutom mangu.
– Ako ne vidite da na njemu piše da sadrži najmanje 3 do 4 grama vlakana po porciji, taj proizvod je najverovatnije preterano obrađen. Tada se gubi njegova velika nutritivna vrednost.
Kako se koristi mango u prahu? (Da, i to postoji).
– Najpraktičnija upotreba ovog praha bila bi da ga dodate u vodu za malo ukusa ili u smuti – kaže nutricionista.
Pogledajte recepte sa ovim tropskim voćem: Evo kako jesti mango
… U salsi. Upotrebite mango iseckan na kockice za pravljenje tropske salse. Jednostavno, pomešajte ga sa crvenim lukom, peršunom, pirinčanim sirćetom, maslinovim uljem i dodajte so i biber. Neka vam to bude dopuna uz ribu ili svinjetinu.
– Kiselost sirćeta uravnotežuje slatkoća manga, što savršeno dopunjuje meso – kaže nutricionista.
… U salatama. Sveže isečene kockice manga dodaju divnu slatkoću salatama. Posebno se dobro slaže sa sokom limete i morskim plodovima.
… Za doručak. Za slatki doručak napravite takos od bobičavog voća tako što ćete na male tortilje staviti gust jogurt, mango, bobice i ljuspice kokosa. Prste da poližeš! (Pročitaj: Dosadili su vam jednolični namazi? Vreme je za gvakamole sos!)
… U smutijima. Sveži mango, zajedno sa sokom od manga, odličan je za smutije. Uparite ga sa drugim tropskim voćem poput ananasa i pomorandže i dobićete osvežavajuću užinu.
View this post on Instagram
… U kaši. Pripremite je uveče, ostavite je da odstoji preko noći, a ujutru uživajte. Kombinujte jednaku količinu ovasa i mleka od badema, kokosa… (po izboru), zajedno sa upola manje jogurta. Sve to stavite u hermetički zatvorenu posudi koja će da odstoji preko noći u frižideru. Ujutro kašu prelijte kockicama manga i javorovim sirupom.
… U vodi sa prirodnim ukusima voća. Nakon što očistite mango, njegova koštica uvek ostane prekrivena ostacima mesa. Nju stavite u bokal vode i pustite da se ohladi u frižideru preko noći. Ujutru ćete imati lepo “začinjenu” vodu.
… Kao sos. Mango je odličan izbor za pravljenje sosa. Izblendajte ga sa kokosovim mlekom i peršunom. Prelijte preko iseckane govedine, pečene ribe ili takosa sa crnim pasuljem.