Kivi: Ukusna riznica vitamina

by | januar 13, 2015

Kivi je kiselkast plod jajolikog oblika, dlakave, smeđe kore i zelenog mesa. Veoma je ukusan i zdrav, prava je riznica vitamina naročito C, A, E, K i B kompleksa (tiamin, niacin, B6, kolin), kao i minerala – kalijuma, kalcijuma, fosfora, magnezijuma, gvožđa.

Foto: freedigitalphotos.net, tiverylucky

Foto: freedigitalphotos.net, tiverylucky

Lekovita svojstva kivija

Kivi se koristi svež, kao i za pripremu kolača, džemova i lekovitih napitaka. Zahvaljujući visokovrednim sastojcima, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, a osim toga jača imunitet, štiti od prehlade, reguliše krvni pritisak, smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti, moždanog udara, tumora, a pomaže i protiv glavobolje i stresa.

Takođe, snižava holesterol, neutrališe slobodne radikale i otklanja toksine iz organizma.

Foto: freedigitalphotos.net, zirconicusso

Foto: freedigitalphotos.net, zirconicusso

Redovnim konzumiranjem svežeg kivija smanjuje se količina triglicerida u krvi za 15 odsto, a ovo blagotvorno voće pomaže i u zaceljivanju rana, održavanju zdravlja kostiju, zuba i desni, te apsorpciji gvožđa, a pozitivno deluje i na probavni sistem jer održava ravnotežu između korisnih i štetnih bakterija u crevima.

Zbog bogatog sadržaja vitamina C i voćnih kiselina, kivi je čest sastojak proizvoda za negu lica i tela. Štiti kožu od isušivanja i čini je baršunastom i nežnom, reguliše lučenje masnoće, sužava proširene pore i usporava starenje.

Iako je svež kivi veoma koristan, posebno tokom zime, preporučuje se oprez, jer prevelika količina ovog voća može izazvati alergiju. Savetuje se najviše dva-tri komada dnevno.

Kivi se preporučuje i u trudnoći, zbog toga što je bogat vitaminima B grupe i folnom kiselinom, koji pomažu pravilan razvoj fetusa.

Recepti sa kivijem

Džem od kivija
Oprati i oljuštiti 1 1/2 kg kivija, iseckati ga na kocke i staviti u šerpu pa dodati kesicu želatina pomešanog sa dve kašike vode. Kuvati na laganoj vatri jedan sat, a nakon toga sipati 1 1/2 šećera i ostaviti da vri još minut-dva. Vruć džem sipati u tegle, ostaviti da se ohladi, a potom zatvoriti celofanom.

Foto: freedigitalphotos.net, tiverylucky

Foto: freedigitalphotos.net, tiverylucky

Vitaminska bomba
Oljuštiti i iseckati po jedan kivi, narandžu, šargarepu, jabuku, bananu, limun (ili limetu), dodati kašiku ili dve meda i mikserom ili u blenderu samleti voće. Po želji se može dodati voda. Ovaj napitak izuzetno je bogat vitaminima i odličan je protiv prehlade. Preporučuje se da se pije ujutro.

Kupka protiv celulita
Kilogram kivija sitno iseckati i procediti kroz cediljku ili gazu. Izgnječen kivi sipati u toplu kupku, a nakon dvadesetak minuta istuširati se mlakom ili prohladnom vodom.

Maska za masnu kožu
U blenderu izmiksati po jednu bananu i kivi, naneti na lice i vrat i ostaviti da deluje dvadesetak minuta. Nakon toga masku isprati mlakom vodom. S obzirom na to da kivi sadrži semenke, prilikom ispiranja utrljavanjem se radi i blagi piling.

Maska za blistav ten
Viljuškom zgnječiti jedan kivi i dodati mu supenu kašiku meda i malo jogurta. Naneti masku na lice i ostaviti dvadesetak minuta, a nakon toga isprati toplom vodom.

Tagovi: