Leblebije su postale hit u ishrani i to ne bez razloga.
Slanutak ili leblebiju, kako vam draže, nalazite svuda: u obliku brašna, testenine, čipsa. Iako prisutna u našoj kulinarskoj tradiciji odvajkada, ova namirnica tek sada postaje hipsterski užitak.
Šta je, u stvari, leblebija?
Leblebija je iz porodice mahunarki. Bliska je rođaka pasulju, kikirikiju. Potiče sa Mediterana, zato i jeste deo naše tradicije.
Ova bež zrna sadrže čitav niz hranljivih sastojaka: gvožđe, fosfor, folat i vitamin C, „dobre“ masti. Ako ste vegetarijanac, onda će leblebija biti i dobar izvor proteina. Jedna šolja leblebija garantuje 15 grama proteina, što je trećina dnevnih potreba jedne prosečne žene.
Uz proteine, leblebija nam obezbeđuje i 13 grama vlakana. A vlakna, opet, utiču na zdravlje srca, probavu i smanjuju rizik od dijabetesa.
Zdravstvene koristi od leblebije
O, da, za leblebiju je drugo ime “hranljivi sastojci” te garanatuje čitav niz koristi. Pre svega, ona garantuje dugu sitost. A kada vas umarena količina kalorija zaista zasiti, i vaša figura je na dobitku.
Leblebija pomaže varenje. Uz to, ona sprečava dijareju i reguliše stolicu. Prema nekim analizama iz 2018. godine, leblebija stvara materije koje sprečavaju množenje ćelija raka debelog creva.
Slanutak će vam pomoći i sa kardiovaskularnim sistemom. Ove mahunarke smanjuju nivo štetnog holesterola u krvi. Leblebija je bogata i magnezijumom i kalijumom koji direktno utiču na sniženje krvnog pritiska.
Sećate se onih vlakana koji usporavaju varenje? Ta ista vlakna smanjuju i apsorpciju šećera, pa su leblebije odlične za dijabetičare. A tu su i izoflavoni, koji mogu smanjiti rizik od dijabetesa smanjenjem rezistencije na insulin.
Kako odabrati i pripremiti leblebije?
Suva leblebija je najpristupačnija, ali ona zahteva da je pre pripreme potopite u vodu. Ako se odlučite za suvu leblebiju, morate biti spremni na duže kuvanje. Možete da kupite leblebije u konzervi, koje su prethodno skuvane i spremne za upotrebu. U ovom slučaju, obavezno ih isperite pre upotrebe, da uklonite višak natrijuma.
Ako odaberete dobro snabdevenu prodavnicu zdrave hrane, naći ćete slanutak u obliku brašna ili gotovog testa.
Kako kuvati slanutak?
Najpre ga isperite, a potom ubacite u veliki lonac, natopite vodom i ostavite najmanje tri sata. Ovu vodu ćete baciti i leblebiju ponovo potopiti i to po principu: pola litre vode za svaku šolju slanutka. Pustite da provri, a zatim smanjite vatru, tako da se krčka 30 do 60 minuta. Može i više, važno je da zrna postanu meka. Začinite je i spremna je za posluživanje.
Možete napraviti i ukusnu čorbu od leblebija. Na maslinovom ulju izdinstate luk, celer i šargarepu. Kada luk omekša, dodajte mleveni beli luk i dinstajte još minut. Dodajte konzervu paradajza iseckanog na kockice, četiri šolje vegete, čorbe, začine i isprani slanutak iz konzerve. Krčkajte još 20 minuta i gotovo! Jelo je na stolu.