Konačno dijeta u kojoj ćete uživati: Nordijska hrana na vašem tanjiru

by | oktobar 26, 2014

Nordijska dijeta mogla bi da vam pomogne u kontroli telesne težine, ali i smanjiti krvni pritisak – poručili su stručnjaci na simpozijumu o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Barseloni.

nordijska dijeta

Nordijska dijeta potekla je iz Danske jer je ondašnja populacija tražila način kako da lakše uključi zdravu mediteransku ishranu u svakodnevni jelovnik, ali s lokalnim i sezonskim namirnicama.

Stručnjak za ishranu Tomas Larsen objasnio da je ova ideja nastala u saradnji sa slavnim restoranom Noma iz Kopenhagena. Noma je odabrana jer su vodeći ljudi ovog restorana uvek birali lokalne namirnice te ih pripremali prema nordijskim običajima, ali na zdrav način.

Dijeta se sastoji od 15 grupa namirnica: voća i povrća (naročito bobičasto voće, kupus, korenasto povrće i mahunarke), krompira, svežeg začinskog bilja, biljaka i gljiva prikupljenih u divljini, orašastih plodova, celovitih žitarica, domaćeg mesa i divljači, riba, školjki i algi. Tipični recepti su pečeni bakalar s celerom ili slatkovodna štuka na žaru s kupusom.

Larsenkaže da je dodatna korist ovakve ishrane to što je manja zavisnost od transporta hrane iz drugih područja, namirnice su sveže te se jedu one prirodno uzgojene u određenom godišnjem dobu.

U nedavnoj studiji učestvovalo je skoro 200 ljudi oba pola, podeljenih po grupama. Jedna grupa je dobila kuvaricu sa 180 recepta podeljenih prema godišnjem dobu, a druga kuvaricu bez uputstava. Pokazalo se da je prva grupa ispitanika izgubila gotovo pet kilograma zahvaljujući nordijskom načinu ishrane, a druga tek kilogram i po.

Naučnici zaključuju da to pokazuje koliko je bitno hraniti se zdravo, ali lokalnim i sezonskim namirnicama.

Izvor: tportal.hr
M.K.

Tagovi: