Lako do vitke linije uz „jutarnju bananu“

by | maj 3, 2016

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Osnovna postavka „pronalazača“ ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprineti značajnom smanjenju kilograma bez obzira šta jedete ostatak dana.

Pročitajte i… 15 razloga da jedete banane baš svaki dan

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost: naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom.

Još o dijeti s bananama pročitajte na sledećim stranama…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro „radi“ je možda u činjenici da banane pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane poseduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osećaj sitosti i delimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Pročitajte i… Lako do vitke linije: Šejk od banane koji je zaludeo svet

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savetuje se i da večernji obrok bude pre 8 sati uveče i da izbegavaju slatkiše posle večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

Pročitajte i… Jedite banane, zadržite mladost i lepotu

I poslednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide pre ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuvane ili zaleđene.

Tagovi: