Naglo mršavljenje može da uništi vaš metabolizam – zauvek!

by | 4 jula, 2016

U poslednje vreme širom sveta sve su popularniji rijaliti programi u kojima, pojedinci, uz stručan nadzor lekara i trenera žele da smršaju, pravdajući se kako to nisu sami u stanju da urade. Međutim, u ovim programima uglavnom učestvuju previše gojazne osobe, koje na ovaj način za veoma kratko vreme drastično izgube na kilaži zahvaljujući posebnoj ishrani, ali i napornim vežbanjem. Ipak, šta se sa njima dešava nakon što se ovaj program završi i kada se vrate u svoje domove, svojoj svakodnevici?

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pročitajte i… Negativne posledice: Šta “brze” dijete zaista rade vašem telu?

Nedavna studija objavljena u časopisu „Gojaznost“ pokušava da pronađe odgoor na upravo ovo pitanje – šta se dešava kada se gojazna osoba, koja je za kratak vremenski period mnogo smršala uz pomoć stručnjaka, vrati u realnost? U ovu svrhu posmatrane su životne navike i rezultati 14 gojaznih osoba koje su prošle kroz ovaj „brzinski“ režim mršavljenja.

Šta je potrebno da uradite kako bi rezultati mršavljenja bili trajni pogledajte na sledećoj strani… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ljudsko telo odlično može da održava ravnotežu metabolizma (i održava vas u životu), čak i u nesvakidašnjim uslovima, kao što je prevelika gojaznost. Međutim, naglim smanjivanjem broja kalorija, kao i gubitkom težine, ljudski organizam postaje „zbunjen“ i teško se nosi sa nastalim promenama. Ustvari, ljudsko telo počinje da žudi za neophodnom energijom koja mu je uskraćena u vidu gladovanja. Dakle, šta nagli gubitak težine radi ljudskom metabolizmu?

Pročitajte i… Nutricionisti razotkrivaju mitove: Ovo je 5 najvećih grešaka tokom dijete

U ovoj studiji ustanovljeno je da su se nakon šest godina od učešća u rijalitiju i mršavljenja, 13 od 14 posmatranih slučajeva su se dosta ugojili, neki su dostigli isti broj kilograma kao što su imali pre učešća u ovom programu, a pojedini su postali čak i teži. Do naglog gojenja, i dobijanja kilorama koje su učesnici ovog programa došlo je upravo zbog činjenice da je telo pokušalo da nadoknadi energiju koja je nedostajala, jer njihov metabolizam nije uspostavio ravnotežu.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Kod ovih oosba je zapravo potrošnja kalorija smanjena, i metabolizam je znatno usporen, te im je za održavanje željene kilaže potrebna veća fizička aktivnost i dijeta, nego što je to bio slučaj kada su se prijavili za učešće u ovom šou. Ova konstatacija pokazala je da ovakav način mršavljenja nikako nije trajno rešenje, te da je veoma teško održavati takav način života kako bi se kilogrami držali pod kontrolom.

Pročitajte i… Kako da dnevno unesete 500 kalorija manje i skinete kilogram za nedelju dana

Zapravo, nakon tako naglog mršavljenja velikog broja kilograma, potrebno je smanjiti unos kalorija na dnevnom nivou za čitavih 500 kalorija, pa i više, što nikako nije malo, kako bi se izbeglo dobijanje na težini. „To pokazuje da učesnici moraju nakon izlaska iz programa mršavljenje potpuno promeniti svoj način života u borbi protiv gomilanja kilograma“, rekao je jadan od stručnjaka ove studije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.