Categories Zdrava ishrana

Najpopularnija dijeta u 2020. je Švedska dijeta

Kako se trendovi u beauty i modnom svetu smenjuju munjevitom brzinom, ne iznenađuje nas što se slične stvari dešavaju i kada su trendovi u ishrani u pitanju. Posle keto dijete i intervalnog posta, čini se da će 2020. obeležiti Švedska dijeta.

Švedska dijeta podrazumeva tri grupe namirnica, one koje ne smemo konzumirati, one koje smemo konzumirati i one koje povremeno možemo uvrstiti na naš dnevni meni. Reč je o dijeti koja se bazira na većoj količini povrća i vrlo malom unosu ugljenih hidrata, zbog čega se metabolizam ubrzava, a jedna od pristalica ove dijete je i model Elsa Hosk.

Ukoliko se odlučite za ovu dijetu smete jesti isključivo povrće koje raste iznad zemlje: spanać, avokado, krastavas, paradajz i papriku. Dozvoljene su sve vrste mesa i ribe. Takođe možete jesti orašaste plodove, jaja, kao i mlečne proizvode sa nikim udelom mlečne masti.

Što se napitaka tiče možete piti vodu, nezaslađenu limunadu, kafu i čaj.

Povremeno je dozvoljeno da uključite i povrće koje raste pod zemljom poput krompira i šargarepe, dok voće možete jesti jednom dnevno i to samo ono sa niskim procentom šećera poput jagoda, borovnica i malina. Ako ste se uželeli poslastica, povremeno sebi možete dozvoliti red crne čokolade sa minimum 70% kakaa.

Apsolutno su zabranjeni margarin, rafinisana ulja, zaslađivači, žitarice, voćni sokovi, alkohol, testo, slatkiši i skrobno povrće.

Zdrave masti koje možemo pronaći u lososu, ili avokadu ključne su za ovu dijetu, kao i mnogobrojni vitamini i minerali koje možemo pronaći u povrću.

Ova dijeta praktikuje se dve do tri nedelje za prve rezultate, a ako osetite da vam ovakav jelovnik prija možete je pretvoriti u svoj režim ishrane kog ćete se dugoročno pridržavati.

Foto: GettyImages

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA