Ne, nimalo ne goje! Jedite ove super grickalice koliko god hoćete bez griže savesti!

by | avgust 31, 2016

Većina nas ne može da zamisli dan bez grickalica – uz omiljenu seriju, dobru knjigu, prvu jutarnju kafu, za prekraćivanje vremena na radnom mestu… Ipak, slani ili slatki usputni zalogaji mogu biti nezdravi, a svakako će nas koštati par kilograma više.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Ipak, ne brinite – postoje i zdrave, niskokalorične grickalice koje će vam utoliti glad i dosadu, a neće narušiti vašu figuru! 🙂

1. ČIPS OD KELJA

U Americi ova zdrava grickalica već je proglašena superhranom, a daleko je zdravija alternativa običnom čipsu. Kelj obiluje antioksidansima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama, a pritom je niskokalorična namirnica.

Uprkos tome što vam na prvu loptu čips od kelja ne deluje previše ukusno, ova slana zanimacija uopšte nije toliko loša, i prilično je laka za pripremu. Sitno iscepkane listiće kelja prelijte mešavinom od dve kašike maslinovog ulja i dve kašike jabukovog sirćeta.

Listiće rasporedite na papir za pečenje i pecite desetak minuta na 180 stepeni. Na kraju, posolite po želji.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Pročitajte i… Slasna pica koja će vam pomoći da smršate? O, da!

Koje još ukusne, a zdrave grickalice možete da „klopate“ do mile volje saznajte na sledećoj stranici… 

2. PEČENA LEBLEBIJA

Leblebija važi za jednu od najzdravijih namirnica sveta, a bogata zaliha prehrambenih vlakana čini je dragocenom za zdravlje srca i probave. Važan je izvor belančevina i pomaže u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. I odlično može da zameni kalorične, nezdrave grickalice.

Ostavite leblebije da prenoće u vodi, a ujutru iscedite i u novoj vodi ih kuvajte desetak minuta. Skuvane leblebije procedite, osušite i poprskajte maslinovim uljem. Stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pecite oko 40 minuta na 180 stepeni. Kada su gotove, pospite ih solju i biberom, a po želji i origanom, čili papričicom ili drugim začinom koji volite.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

3. KOKICE

Kokice su zdrava alternativa čipsu, smokiju, grisinama ili krekerima, ali samo one domaće, koje ćete ispržiti sami na par kapi ulja. Kokice se ubrajaju u celovite žitarice, a opšte je poznate da je njihovo konzumiranje povezano sa nižim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa, čak i nekih vrsta raka.

Foto: Guliver/ Getty images

Foto: Guliver/ Getty images

Pročitajte i… Salata Kim Kardašijan koja joj je pomogla da izgubi preko 20 kilograma

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Tagovi: