NOVA KNJIGA: Zašto jedemo više nego što želimo?

by | septembar 30, 2009

Nedavno je objavljena knjiga ‘Ishrana bez razmišljanja: Zašto jedemo više nego što želimo’ koja čitaocima obećava gubitak kilograma bez da i znaju da su na dijeti. Kako je to moguće? Navodno je sve u glavi…

Zasto jedemo vise nego sto zelimoProsečna osoba dnevno donosi više od 200 odluka vezanih uz hranu, a toga, navodno, nismo ni svesni. Svi mi mislimo da smo previše pametni da bi nas prevarilo pakovanje nekoga proizvoda, njegov izgled ili veličina. To se događa nekom drugom, ali nama ne. A ipak smo svakodnevno pod uticajem koji je oko nas i retko samostalno donosimo odluku vezanu uz hranu.

 

Tradicionalne knjige o dijeti dovode ljude do frustracije i depresije jer ne deluju. Nova knjiga pokazuje kako ukloniti razloge koji uzrokuju prejedanje i kako promijeniti prehrambene navike. Autor knjige Brajan Vansink ne obećava čitaocima da će smršati već idućeg nedelje, ali obećava dobar smer koji vodi pravom cilju.

 

Strategija 1: Osvestite koliko jedete

Pronašli ste mali keks u torbi i poješćete ga bez razmišljanja? To su kalorije koje i ne primećujete kada ih unosite u organizam. A samo 10 kalorija više dnevno dodaće vam tokom godine pola kilograma. Dobra je vest da taj zakon vredi i u obrnutom smeru. Kada biste smanjili samo 100 do 200 kalorija dnevno, smršali biste. To bi mogla biti jedna kafa dnevno zbog koje nećete umreti ako je ne popijete ili neka druga sitnica zbog čijeg uklanjanja nećete biti jadni i gladni. Istraživanja pokazuju da ljudi ni ne primete kad smanje unos hrane za 20 posto.

Strategija 2: Vidite ono što jedete
Kad ljudi stave hranu na tanjir, jedu 14 posto manje. Stoga, umesto da jedete iz pakovanja određenog proizvoda, stavite namirnice na tanjir prije nego počnete da jedete. To učinite čak i ako je reč o grickalicama, sladoledu ili nečem trećem. Pakovanje ostavite u kuhinji, a vi sa svojim tanjirom sednite za sto. Dobro je na oku držati i dokaze onoga što ste pojeli. Primera radi, ako jedete pileća krilca, kosti ostavite na tanjiru kako biste videli koliko ste pojeli.

 

Strategija 3: Odlučite se za manje posuđe
Veličina posuđa – čaša, tanjira, lonaca – može uticati na povećani unos hrane. Neka istraživanja pokazuju da veće posuđe rezultira dvadesetpostotnim povećanjem unosa hrane. Dobra je vest da se posuđe može koristiti i za gubljenje kilograma. Jednostavno nabavite manje posuđe. U manji tanjir stane manje supe, zar ne? Dakle, manji lonci, tanjiri, čaše i činije pomoći će vam da dugoročno budete mršaviji. Jedino što možete jesti iz velikog posuđa je voće i povrće.

 

Strategija 4: Učinite od prejedanja gnjavažu
Što to tačno znači? Jedno je istraživanje pokazalo da su sekretarice u kancelariji pojele manje bombona kad su činije s njima bile postavljene na manje vidljivim mestima do kojih je bilo teže doći. Dajte sebi priliku da još jednom razmislite želite li zaista pojesti tu hranu. Nemojte na stolu držati keks ili nešto slično jer, dok budete išli u kuhinju po keks, moći ćete još jednom da razmislite želite li baš sada jesti i da li ste stvarno gladni. Grickalice i slatke proizvode sakrijte negde u kuhinji gde ćete teško moći do njih. Ovakvi potezi smanjuju impulsivno prejedanje.

 

Strategija 5: Neka hrana za utehu bude još utešnija
Najbolji način za početak menjanja navika je da to učinite na što bezbolniji način. Drugim rečima, smete da zadržite svoju hranu za utehu, ali je jedite u manjim količinama. Neka istraživanja pokazuju da većina ljudi među hranom za utehu ima i onu zdravu, poput pileće supice. Počnite da spajate zdravu hranu s pozitivnim događajima. Umesto kaloričnim čokoladnim dezertom, lični uspeh proslavite manjom porcijom sladoleda od jagode. Reč je o još uvek ukusnoj hrani, pa žrtva nije velika. To je veliki korak jer je sladoled od jagode manje kaloričan od čokoladnog dezerta.

 

NOVA KNJIGA: Zašto jedemo više nego što želimo?

 

Strategija 6: Oprezno s dijetnim proizvodima
Čuvajte se dijetnih proizvoda. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu vitaminske energetske pločice ili dijetni jogurt unesu veće količine kalorija od onih koji to ne jedu jer u glavi imaju misao da je to dijetni proizvod pa da ne moraju da vode računa o količini. Slično je i s ljudima koji odabiru zdrave sendviče, ali se počaste sirom i čipsom. S druge strane, oni koji jedu hamburgere, svesni su da jedu nezdravo, pa obraćaju veću pažnju na druge stvari koje jedu. Dakle, čak i ako konzumirate dijetne proizvode, ne preterujte, a posebno ne s grickalicama i poslasticama. Uvek se setite da će vas male količine spasiti od viška kilograma.

 

Strategija 7: Napolju jedite pametno
Ako je na stolu korpica s hlebom, jest ćete hleb. Stoga zamolite konobara da makne hleb sa stola. Sveće, lepo uređen sto i dobra muzika opuštaju. Dokazano je da ljudi u restoranu jedu 11 minuta duže. Problem je što je hrana u restoranima uglavnom servirana na većim tanjirima, pa bi bilo dobro da odmah na početku zamolite da vam pola hrane spreme za poneti. Dezert nemojte naručiti sami, nego ga podelite s društvom za stolom.

Tekst: Tportal.hr

 

Tagovi: