Novi TRENDOVI u ishrani

by | januar 28, 2010

Prošla godina nam je nametnula neka nova pravila: trudeći se da uštedimo i na hrani, stvorili smo neke nove navike. Evo na kojim namirnicama trošimo više, a na kojima bi trebalo da štedimo:

Trošimo na…

– Manje komade mesa
U mesarama i prodavnicama hrane primećena je veća potražnja za manjim komadima mesa, kao i iznutricama. Iznutrice se inače malo koriste u ishrani, ali su dobre jer sadrže minerale i vitamine u većoj količini nego meso, a često su i jeftinije. Od iznutrica najviše se kupuju džigerica, srce i bubrezi, a mogu se pripremati na razne načine: kuvati, dinstati, pržiti, peći na žaru…

 

– Zamrznuto voće i povrće
Uverili smo se da je sveže i hranjivo baš kao i sveže, ali je jeftinije i nema odbačenih delova. Zamrznuto povrće priprema se brzo i lako. Veoma je korisno kad ste u stisci sa vremenom. Može da se zagreje za nekoliko minuta u mikrotalasnoj pećnici. Može se koristiti u svim receptima koji zahtevaju sveže ili konzervirano povrće. Ne mora se odmah upotrebiti celo pakovanje, već možete odvaditi količinu koja vam je potrebna.

 

Trendovi u ishrani

 

– Crni luk
Budući da je osnova u mnogim jelima, sve ga više trošimo, jer sve više ljudi sprema obroke kod kuće i od ostataka drugih jela.

 

Štedimo na…


– Organskoj hrani

Potrošači plaćaju veće svote novca za organsku hranu zato što misle da je zdravija. Ali zbog prošlogodišnje ekonomske krize, ova objektivno veoma skupa hrana našla se na udaru kritike pa se danas tvrdi da organska hrana nema nutritivne ili zdravstvene prednosti nad konvencionalno proizvedenom hranom. Prodaja organske hrane je u nekim zemljama izuzetno opala, jer je recesija naterala mnoge da smanje troškove. Većina ljudi danas kupuje svežu hranu od proverenih proizvođača (obično na pijacama) po mnogo pristupačnijim cenama.

 

– Fast fudu
Priprema užina i obroka kod kuće nikada nije bila popularnija! Za pripremu sendviča nije potrebno mnogo vremena, što se smatra najjačim adutom. Idealno je rešenje za obroke van kuće (na poslu, u školi, na putovanju, na sportskim terenima). A budući da kupovni proizvodi sadrže mnogo soli i aditiva, kućna verzija je i mnogo zdravija.

 

Sendvici - fast fud

 

– Gotovim jelima
Skupa su i često sa visokim sadržajem soli, masnoća i aditiva. Jela u konzervama nemaju vredne sastojke, sadrže i hemijske konzervanse, a kiselina iz takvih namirnica deluje na zid limenke. Jela pripremljena u kućnim uslovima sadrže tačno ono što smo izabrali, svežija su i jeftinija.

 

Trendovi iu ishrani

 

Tagovi: