Categories Zdrava ishrana

Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate

Mnoštvo obaveza i brz način života razlog su zašto domaćice često tokom vikenda pripremaju unapred obroke za narednih nekoliko dana, pa ih naknadno podgrevaju. 

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko i vi imate običaj da hranu naknadno podgrevate, povedite računa o tome šta smete, a šta nikada ne bi trebalo da pogrevate, jer pojedine namirnice gube svoje hranljive sastojke i supstance, a neke čak postaju i toksične na ovaj način.

Saznajte u nastavku koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate.

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Crveno meso
Pečeno crveno meso ne treba podgrevati jer tokom termičke obrade ono menja strukturu u oblik koji ne odgovara našem telu. Naime, kada se proteini iz mesa naknadno zagrevaju oni menjaju sastav, zbog čega ih organizam veoma teško vari, a osim tegoba sa varenjem, meso može postati i toksično.

Pročitajte i… Šampanjac kao lek: Zašto je dobro piti penušava vina?

Piletina
Isto kao i kod crvenog mesa, i kod živinskog mesa dolazi do promene u sastavu proteina što može izazvati probleme sa varenjem. Pileće i ćureće meso trebalo bi jesti isključivo hladno, bez ikakvog podgrevanja, posebno piletine, koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ukoliko ipak želite da pogrejete živinsko meso, neka to bude na slabijoj temperaturi i duže zagrevajte.

Koje još namirnice nikada ne bi trebalo da podgrevate, kao i zbiog čega, pogledajte na sledećim stranama… 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA