Ove namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate

by | 3 decembra, 2015

Mnoštvo obaveza i brz način života razlog su zašto domaćice često tokom vikenda pripremaju unapred obroke za narednih nekoliko dana, pa ih naknadno podgrevaju. 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ukoliko i vi imate običaj da hranu naknadno podgrevate, povedite računa o tome šta smete, a šta nikada ne bi trebalo da pogrevate, jer pojedine namirnice gube svoje hranljive sastojke i supstance, a neke čak postaju i toksične na ovaj način.

Saznajte u nastavku koje namirnice nikako ne bi trebalo da podgrevate.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Crveno meso
Pečeno crveno meso ne treba podgrevati jer tokom termičke obrade ono menja strukturu u oblik koji ne odgovara našem telu. Naime, kada se proteini iz mesa naknadno zagrevaju oni menjaju sastav, zbog čega ih organizam veoma teško vari, a osim tegoba sa varenjem, meso može postati i toksično.

Pročitajte i… Šampanjac kao lek: Zašto je dobro piti penušava vina?

Piletina
Isto kao i kod crvenog mesa, i kod živinskog mesa dolazi do promene u sastavu proteina što može izazvati probleme sa varenjem. Pileće i ćureće meso trebalo bi jesti isključivo hladno, bez ikakvog podgrevanja, posebno piletine, koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ukoliko ipak želite da pogrejete živinsko meso, neka to bude na slabijoj temperaturi i duže zagrevajte.

Koje još namirnice nikada ne bi trebalo da podgrevate, kao i zbiog čega, pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Spanać, cvekla, celer i šargarepa
Ovo povrće u sebi sadrži nitrate koji usled dejstva mikroorganizama i zagrevanja prelaze u nitrite i dalje u nitrozamine, koji su veoma štetni i kancerogeni za ljudski organizam. Spanać je najrizičniji u ovoj grupi i uvek ga jedite u isključivo svežem obliku ili odmah posle pripreme. To ne znači da ove namirnice ne možete jesti i sutradan, ali ih, ipak, nemojte podgrevati jer su ukusne i hladne. Celer, koji se često koristi za supe, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja, zajedno sa šargarepom, i jesti sveže pripremljen. On takođe sadrži nitrate.

Pročitajte i… Sok za kojim luduje Holivud: Topi kilograme i jača imunitet

Supa
Kao što smo već pomenuli, iz domaće supe neophodno je izvaditi povrće, naročito celer, prilikom podgrevanja, ali i meso. Naime, ako planirate da jedete supu i sutradan, procedite je i ostavite samo bistru tečnost u frižider. Ukoliko želite da je poslužite nekog drugog dana, nakon dužeg vremenskog perioda, možete je spakovati u plastičnu kutiju i staviti u zamrzivač.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Krompir
Namirnica koju svi veoma rado jedemo kao prilog ili glavno jelo, u raznim kombinacijama, nikako ne bi trebalo da podgrevamo. Krompir, naime, usled podgrevanja gubi svoja nutritivna svojstva, a čak postaje i toksičan. On je najzdraviji kuvan, a jedite ga odmah nakon pripreme ili čak hladnog – tada sadrži najveći procenat otpornog skroba zaslužnog za dugotrajan osjećaj sitosti i ima probiotsko dejstvo.

Pročitajte i… Narodna medicina: Šta sve leči kruška? + recepti

Jaja
Jaja nikako ne bi trebalo podgrevati jer postaju toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. Međutim, to ne važi za jela gde su jaja umešana u sosove, poput bešamela, već samo na obroke s kuvanim ili pečenim jajima, poput musake.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pečurke
Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, ili hladne ukoliko odstoje, ali ih nikako ne smete podgrevati. Sastav pečuraka se, takođe, zbog proteina koje sadrže, lako menja podgrevanjem, usled čega one mogu da izazovu razne probavne probleme, a i gube svoje zdravstvene prednosti. Isto važi i za supe, čorbe, kao i za rižoto, koji se prave s pečurkama. Ukoliko baš morate da ih grejete. neka to bude blago zagrevanje na temperaturi do 70 stepeni.

Pročitajte i… Punomasno mleko je, ipak, zdravo?!

Namirnice čiji se sastav podgrevanjem ne menja mnogo su integralne žitarice jer najmanje gube na nutritivnim vrednostima, dok njihov sastav ostaje relativno nepromenjen. To su pirinač, proso, ječam i zob.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.