Categories Zdrava ishrana

Ovo je najlakša dijeta koju sam probala! I već osećam pozitivne efekte…

Kada je mršavljenje u pitanju, pravilo “što jednostavnije, to bolje” ono je što obećava da će neka dijeta postati popularna. Upravo to je slučaj sa dijetom 16:8 koja ima samo jedan princip: jedete tokom osam sati dnevno, a preostalih šesnaest se uzdržavate od hrane. Jednostavno? Jednostavnije ne može!

Piše: Jasmina Ubiparip

Rizoto s piletinom i kokosom Foto Zeljko Ubiparip
@jasminaubiparip

Iz istog razloga je pre nekoliko godina bila popularna dijeta 5:2 – tokom koje dva dana nedeljno ograničavate sebe na 500 kalorija a tokom svih ostalih dana jedete normalno. Ova dijeta je vrsta povremenog gladovanja (eng. intermittent fasting), a postoje istraživanja koja tvrde da je ono odlično ne samo za vitak struk, već i za opšte zdravlje organizma. A kada još dodam da je kod dijete 16:8 gladovanje znatno lakše nego kod 5:2? Zainteresovani?

Dijeta 16:8, odnosno, osmočasovna dijeta zapravo nije nova – knjiga istoimenog naziva bila je bestseler Njujork tajmsa 2012. godine. Međutim, nedavno je objavljena studija koja je pokazala da ova dijeta popravlja neke od zdravstvenih markera, da smanjuje procenat masnih naslaga i povećava mišićnu masu ukoliko je se pridržavamo osam nedelja – te uopšte ne čudi što se ponovo našla u žiži interesovanja.

Zvuči vam zanimljivo? Skrolujte dalje.

Princip dijete 16:8

Dijeta je dobila naziv 16:8 ili osmočasovna dijeta zbog toga što je, u okviru 24 časa dnevno, u periodu od 8 sati dnevno dozvoljeno da jedemo, a preostalih 16 sati treba da se uzdržavamo od hrane.

Striktno pridržavanje određenog tajminga zapravo je jedino pravilo kojeg treba da se pridržavamo kod ove dijete, a sami možemo da odlučimo kada ćemo jesti, a kada postiti. Nekima je lakše da preskoče doručak i jedu od 13 do 21 h, dok će onima koji vole da doručkuju verovatno više prijati da jedu u vremenskom okviru od 9 do 17 h.

Tokom osam časova, možemo jesti i piti sve što poželimo. Ipak, važno je da ne preterujemo s količinama i da ne pokušavamo da “nadoknadimo propušteno” ili “prikupimo zalihe za kasnije”. Dodala bih još i to da je svakako – zbog našeg zdravlja – važno da se ono što jedemo bazira na principima zdrave ishrane (povrće, intergralne žitarice, meso, voće, zdrave masnoće). Tokom preostalih 16 sati dozvoljeni su samo crna kafa, čaj i, naravno, voda.

Zašto gubimo kilograme

Gore pomenuta studija pokazala je da su ispitanici gubili kilograme, iako su jeli relativno jednako kao i dok nisu bili na dijeti. Stručnjaci smatraju da ovaj tip ishrane pozitivno utiče na metabolizam jer su naši geni programirani tako da se određeni procesi u organizmu najefikasnije odvijaju u određenim periodima tokom dana. Kada ograničimo unos hrane na jedan deo dana, mi zapravo samo činimo ono što je priroda i predvidela za nas.

Treba li da postimo svakog dana?

Dijeta 16:8 menja ubrzava naš metabolizam, pa bi trebalo da je se pridržavamo duži period, npr. tokom 8 nedelja, da bismo primetili optimalne efekte. Međutim, ukoliko vas neko pozove na večeru nakon vašeg vremena predviđenog za ishranu, ipak nemojte kvariti atmosferu odbijajući da jedete. Povremeno kršenje pravila nije tako strašno.

Kako dijeta deluje na mene

Pre dijete: Principijelnost kada je ishrana u pitanju, nije mi jača strana. Jedem neplanski, kad stignem, pa to onda najčešće bude i “šta stignem”, odnosno, ono što mi je u tom trenutku dostupno. Često mi se dešava da ujutro preskočim obroke i da prvi put u danu jedem kasno popodne. I to onda bude – naravno – obilno.

Šta je dijeta promenila: Za sada, nedelju dana od početka dijete, uspevam da se uklopim u okvir koji sam sebi zadala (od 10 h do 18 h) i osećam se odlično. Mislim da je još rano da pričam o gubitku kilograma (a iskreno, nisam se ni merila), ali ću svakako u komentarima posta naknadno ostaviti taj podatak. Najveća prednost ove dijete, barem za mene, jeste to što ne moram mnogo unapred da planiram obroke, jer za to najčešće nemam vremena.

Želi li neko da mi se priruži?

Ukoliko vam se čini zanimljivo da probate ovu dijetu, pozivam vas da mi se pridužite! Napišite u komentarima koju ste satnicu sebi odredili, a mogle bismo i da razmenjujemo ideje za jelovnike!

 

5 komentara

  1. Odlična. Za deset dana “otišlo” 3 kg, nadutost i nervoza 🙂 Mislim da nam je i organizam programiran da posle 6 uveče ne unosimo nikakvu hranu, da mu damo vremena da odmori…Mi sve naopako. Bila na ovom režimu 4 nedelje, ukupan gubitak 6 kg, bez negativnih efekata, pravim prekid iz opravdanih razloga ali definitivno mi ovaj način prija. Mnogo vode sa limunom i čajeva, predlog je da se izbace mleko i mlečni proizvodi ili bar smanje na minimum. Svaka preporuka!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA