Pravilna ishrana za BAKE I DEKE

by | 28 novembra, 2009

Kao rezultat normalnog procesa starenja telo prolazi kroz promene koje utiču na navike u načinu ishrane.

vecera, stari, hrana jelo

Starenjem se menja sastav organizma, slabe čula mirisa i ukusa i slabije je izražen osećaj žeđi. Neuravnotežena ishrana tokom celog života, a posebno u starosti, može da poveća mogućnost pojave mnogih bolesti, poput osteoporoze, smanjene funkcije mozga, bolesti srca i raznih infekcija. Opasnost od pojave malnutricije, manjka hranljivih materija u organizmu, povećava se starenjem usled telesnih, psiholoških, socioloških i ekonomskih promena koje obeležavaju proces starenja.


Piramida pravilne ishrane
Piramida pravilne ishrane je opšteprihvaćeni model za uravnoteženu ishranu, koja daje smernice o potrebnoj zastupljenosti određenih grupa namirnica u ishrani i osigurava pravilnu razmeru makronutrijenata. Za osobe starije od 70 godina ona podrazumeva osam čaša vode dnevno ili drugih bezalkoholnih i bezkofeinskih napitaka.

Drugi nivo piramide ukazuje da bi starije osobe trebalo da unose šest ili više obroka hleba, žitarica, pirinča ili testenine bogate biljnim vlaknima. Biljna vlakna su izuzetno važna za prevenciju zatvora (konstipacije) i visokog holesterola. Pružaju zaštitu od raka debelog creva i pomažu u održavanju normalnog nivoa šećera u krvi. Voće i povrće treba konzumirati po pravilu pet plus, odnosno pet ili više obroka povrća i voća dnevno, i to raznobojnog i raznolikog.

 

Na sledećem nivou piramide nalaze se proteini. Preporuka je tri ili više obroka dnevno iz grupe mleka i mlečnih proizvoda, dva ili više mesna obroka ili zamena za meso. Adekvatan unos proteina je važan za starije osobe zbog održanja mišićne mase, funkcije imunog sistema i zarastanja rana. Masti, ulja i jednostavni šećeri nalaze se na dnu piramide i treba ih konzumirati u najmanjoj mogućoj meri.


Važnost fizičke aktivnostiizlet
Poznato je
da se metabolizam usporava starenjem. Ispravnije je reći da se
starenjem smanjuje deo nemasne telesne mase (mišići), a raste količina
masnog tkiva. S obzirom na to da manji deo mišićne mase podrazumeva
niže energetske potrebe, potrebno je ograničiti energetski unos u
starijoj dobi, posebno ukoliko je nivo telesne aktivnosti nizak.
Najbolja strategija je fizička aktivnost. Pola sata umerene aktivnosti
može značajno da poboljša zdravstveno stanje.

 

Da li treba uzimati dodatke ishrani?
Hrana je najbolji izvor nutrijenata i vitaminski dodaci ne smeju da budu zamena za uravnoteženu ishranu. Uprkos tome, u najvećem broju slučajeva su ovi dodaci izuzetno korisni kod osoba starije dobi, jer stariji najčešće prave propuste u načinu ishrane.

Starije osobe su podložnije manjku hranljivih materija što dodatno pogoršava hronična stanja ili bolesti. Piramida pravilne ishrane za starije osobe podrazumeva uključivanje dodatne količine kalcijuma, vitamina D i vitamina B12. Veliki značaj pridaje se i povišenom unosu antioksidanasa, odnosno vitamina A. C i E.

tekst: ALO

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.