Categories Zdrava ishrana

Pripreme za leto: Vreme je za detox

Letnji meseci zahtevaju adekvatnu pripremu organizma, kako bismo lakše podneli tople letnje mesece. Znojenje, oticanje i malaksalost su neke od neželjenih pojava tokom letnjih dana, u kojima inače zaista uživamo. Kako bismo regenerisali organizam tokom letnjih dana bitno je da ga hidriramo, počnemo da se laganije hranimo i odradimo lagani detox, kako bismo se oslobodili toksina.

Letnji detox nije detox u punom smislu te reči, već se radi o redukciji i prilagođavanju ishrane, kako bi ste se osećali lakše, ne bi zadržavali višak vode i kako biste bili energičniji.

Potrebno je da se ishrana tokom ove vrste detoksa bazira na povrću, posebno onom sezonskom. Neka povrće bude osnova svakog vašeg doručka, počev od jutarnjeg smutija, pa sve do večere. Kada je priprema hrane u pitanju, zaboravite na prženje i odlučite se za barene varijante, jer su podjednako ukusne uz omiljene začine, a manje opterećuju želudac.

Kada je voće u pitanju, veoma je važan unos vitamina C pa obogatite svoju užinu pomorandžom ili limunadom, ali i bobičasto voće, koje je odličan antioksidant, a koje će našem organizmu dati i dodatnu dozu energije.

Da bi detox bio učinkovitiji, savetujemo vam da svakodnevno pijete vodu sa dodatkom svežeg krastavca, limuna i nane, osim što će ovaj napitak očistiti organizam od toksina, obezbediće vam neophodnu hidrataciju, koja je spas tokom toplih letnjih dana.

Ova vrsta detoxa ne podrazumeva nikakvo odricanje, već blage promene u načinu ishrane, koje će olakšati vašem organizmu da podnese visoke temperature tokom ovog leta. Ako želite dda izbegnete malaksalost i oticanje, pokušajte da se uz detox i aktivirate i na taj način potpuno ćete uživati u ovom letu.

Foto: @ehemode

Jednostavna kontrola porcija – Šaka dijeta

Da li zaista treba da se odreknemo ugljenih hidrata zarad vitkog struka?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA