Razmislite, možda su baš OVE stvari dovele do toga da se ugojite

by | 9 oktobra, 2016

Verovatno vam nije strana situacija – jedan dan se izmerite i rezultati su sjajni, dok vam je sledećeg jutra vaga najveći neprijatelj – ugojili ste se! Šta treba da imate na umu, kako biste se smirili: da biste se ugojili pola kilograma (ili ceo) potrebno je da unesete 3500 kalorija više, nego što možete da sagorite u toku jednog dana. Pa je po toj logici za nekoliko kilograma viška potrebno da unesete 20 hiljada kalorija u roku od 24 sata.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Bitno je da znate da kilaža može da varira, ali to ne znači da vaša dijeta i zdrav način života ne deluju. Zato uzmite sve moguće uzroke u obzir i smirite se – sve je u redu.

Pročitajte i… 4 pravila i samo 7 dana, potrebno je za struk kakav ste oduvek želeli!

1. Preforsirali ste se u teretani
Nakon jakog treninga, pogotovo ako ste na njemu koristili snažne pokrete koji uključuju velike mišiće, možete sa lakoćom povećati broj kilograma na vagi. Nakon svakog vežbanja se stvaraju mikroskopske „suze“ između mišićnih ćelija, koje vas mogu „naduti“. To ne znači da treba da preskačete te treninge, već samo da ih pustite određeno vreme da se oporave. U tom slučaju – zaboravite na vagu!

Još razloga zbog čega ste sigurno ugojili pogledajte na narednoj strani…

Guiliver/Getty Images

Guiliver/Getty Images

2. Pojeli ste čips
Bez obzira da li je čips pečen ili pržen, višak soli iz njega sakuplja vodu u organizmu, čineći vas težim. Mogu vam oteći članci, ali i stomak. Pored sakupljanja vode, grickanje preslanih namirnica može dovesti i do konstipacije. Kako sebi da olakšate: Umačite čips u gvakamoli sos koji je bogat kalijumom. Kalijum će izbaciti višak soli i vode iz organizma.

Pročitajte i… To nam je trebalo! Šarena dijeta ima jedno pravilo, i za 4 dana skida 3 kilograma

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

3. Započeli ste dijetu – više proteina, manje ugljenih hidrata
Vlakna su važna za pravilno funkcionisanje digestivnog sistema, pa kada ne konzumirate vlakna iz celih žitarica, voća i skrobnog povrća, vaši rezultati će morati da se pokvare.

Pročitajte i… Eliksir mladosti i zdravlja verovatno već imate u kuhinji. Koristite ga svakodnevno!

Ako se ne praznite redovno, „gužva“ u stomaku će dovesti do stvaranja viška kilograma. Najbolji savet je da, ukoliko ste na ovakvoj dijeti, uzimate suplemente sa vlaknima ili da samo izbacite konzumiranje prerađenih ugljenih hidrata poput testenine, a da se držite i dalje celih žitarica, povrća i voća.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

4. Dehidrirani ste
Kada ste dehidrirani, uglavnom imate manje kilograma, jer su vam mišići i tkiva isušeni. Manjak vode stavlja bubrege u funkciju čuvanja tečnosti, što dovodi do povećane kilaže čim počnete sa pijenjem vode. Ne brinite se, nakon nekoliko dana će se bubrezi vratiti u normalu, zajendo sa vašom kilažom.

Pročitajte i… Eliksir mladosti i zdravlja verovatno već imate u kuhinji. Koristite ga svakodnevno!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

5. Možda ste netolerantni na određenu hranu
Netolerancija na hranu poput mlečnih proizvoda, jaja, glutena, veštačkih zaslađivača, soje i mnogih drugih može da izazove nadimanje i zadržavanje vode, pogotovo u vašim crevima. Ako primetite da se osećate teže nakon određene hrane, porazgovarajte sa doktorom ili nutricionistom koji će vam reći šta dalje da radite.

Pročitajte i… Top 6 sjajnih trikova za kontrolu porcija

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

6. Treba da dobijete menstruaciju
Možete se „zahvaliti“ svojoj menstruaciji za nekoliko kilograma viška. Vaš organizam će početi da sakuplja vodu oko 5 dana pred početak ciklusa. Ali, svi smo drugačiji. Neke žene su najteže prvog dana menstruacije. Nemojte se brinuti, jer je sakupljanje vode kratkog daha.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.