Categories Zdrava ishrana

Samo ovim dijetama treba verovati

Zaboravite na sve one silne rigorozne dijete i nalivanje svežim šejkovima! Naučnici su otkrili koje dijete su zaista delotvorne.

foto: ThinkstockPhotos
foto: ThinkstockPhotos

Ako ste mislili da su sveži sokovi i prirodni šejkovi idealno rješenje za mršavljenje, grdno ste se prevarili. Osim što ćete biti mrzovoljni i iscrpljeni, vaš ‘trud’ vam najverovatnije neće pomoći na duge staze. Ako je verovati naučnicima, samo su dve dijete zaista delotvorne.

Tim naučnika sa jednog američkog univerziteta izučio je čak 4200 različitih studija koje govore o gubitku telesne težine, ne bi li došli do zaključka o tome koje dijete daju najbolje rezultate. Naučnici su, pored ostalog, otkrili i to da je od svih većih dijetnih režima samo 11 testirano na ispravan način – u laboratorijama u kontrolisanim uslovima.

Od tih 11, samo su se 2 režima pokazala kao istinski delotvorna i samo ćete uz njih uspešno izgubiti suvišne kilograme i novu telesnu težinu zadržati u godini koja sledi. Te dijete su “Weight Watchers” i dijeta Dženi Krejg.

Ispitanici koji su praktikovali Weight Watchers režim gubili su u proseku 2,6% više kilograma od kontrolne grupe, a oni koji su se pridržavali programa Dženi Krejg, gubili su čak 4,9% više kilograma od kontrolne grupe.

Popularne dijete poput Atkinsonove pokazale su se kao potencijalno obečavajuće, ali potrebno je uraditi još ispitivanja da bi se potvrdila njihova efikasnost.

Zanimljivo je i to da se ni navedeni režimi nisu pokazali kao čudotvorni, i upravo je to najvažnije da shvate svi oni koji se bore s viškom kilograma. Ne postoji dijeta koja će vam u par nedelja pomoći da uklonite svih 5, 10, 20 ili 30 kilograma viška, a ako i postoji, budite sigurni da takav režim nipošto nije bezbedan za zdravlje.

Promene u ishranu uvedite postepeno, odlučno ih se pridržavajte, istrajte koliko god je vremena potrebno i obavezno nastavite da vežbate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA