Categories Zdrava ishrana

Saveti nutricionista za efikasno mršavljenje

Stiglo nam je lepo vreme, a to znači da krećemo da razmišljamo o onom višku kilograma koji smo nabacili u periodu iza nas. Zato, pre nego što krenete da birate dijetu koja vam se čini najinteresantnijom, zastanite malo i poslušajte savete stručnjaka.

foto: ThinkstockPhotos
foto: ThinkstockPhotos

Odluka o promeni navika u ishrani nikad nije laka, a pogotovo ako se radi o većoj promeni životnih navika. U toku dijete ljudi često budu nervozni i razdražljivi jer naglo izbace pojedine namirnice sa jelovnika, što predstavlja šok za organizam.

Danas postoji toliko puno dijeta da je veoma teško odlučiti se za onu pravu. Najbolje je da se, pre nego što sami krenete sa dijetom, konsultujete sa lekarom koji će prema proceni vašeg zdravstvenog stanja odlučiti kakav režim ishrane je najbolji za vas.

Najbolje dijeta je dijeta bez gladovanja, a za nju je bitno šta i koliko jedete, kao i da imate puno volje. Važno je da se hranite zdravo i u pravim količinama.

Prvo šta trebate da uradite kako biste uspeli da izgubite višak kilograma je da sa svog jelovnika izbacite namirnice koje sadrže ugljene hidrate, a njih zamenite integralnim. Naravno, pržena i pohovana hrana je zabranjena.

Kako biste zadržali dobro raspoloženje tokom dijete, obogatite svoju ishranu namirnicama poput lososa, badema i borovnica. Jaja su veoma korisna kod dijete bez gladovanja jer sadrže puno proteina od kojih ćete dugo biti siti.

Bademi su odlični za mršavljenje, ali ih treba konzumirati umereno jer ovaj orašasti plodovi sadrže veliku količinu kalorija. Šaka badema dnevno je prava mera!

Povrće koje sarži malo kalorija a osiguraće vam dovoljno energije da uradite sve poslove tokom dana je: zelena salata, blitva, kelj, šargarepa, grašak, celer, karfiol i brokoli.

Konzumiranje povrća je veoma bitno za mršavljenje i dobro zdravlje, ali nemojte zaboraviti na voće. Narandže, jabuke, banane i kivi sadrže puno dobrih vitamina i minerala koji će prijati vašem organizmu.

Pravilo koje važi za zdravu ishranu i efikasno mršavljenje glasi: Što više boja imate u tanjiru, to bolje. Igrajte se u kuhinji i kombinujte razne namirnice, samo povedite računa o količini.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA