Svi su slatki, ali nisu „svi isti“…

by | 13 maja, 2017

Pre dvadestak godina smo u radnjama nalazili samo beli kristal šećer, proizveden od šećerne repe, a danas možemo da šećer biramo u zavisnosti od koje je biljke napravljen, po glikemijskom indeksu, po stepenu prerade, glikemijskom indeksu…

Foto: Pixabay

Pre no što objasnimo u čemu je njihova osnovna razlika, pomenućemo nekoliko osnovnih podataka.

Svi šećeri se u organizmu na kraju razgrade na glukozu i fruktozu. Glukoza je polazna tačka za određivanje glikemijskog indeksa (GI), odnosno prema njemu se određuje kako određena vrsta hrane, pa tako i druge vrste šećera, utiuču na njegov porast u organizmu dva ili tri sata posle konzumiranj aodređene hrane.

Sva hrana koja ima GI 50 i manji smatra se poželjnijom i zdravijom, posebno kada je u pitanju kontrolirana prehrana. Međutim, retko koji šećer, bez obzira na način proizvodnje, ima nizak indeks, te se premože govoriti o sadržaju i drugim nutritivnim svojstvima.

Beli šećer

U svetu se ovaj šećer pravi od šećerne repe i od šećerne trske. Reč je o procesuiranom šećeru, koji je prošao brojne hemijske i mehaničke obrade prije nego što je dospeo uradnje. Čine ga 50% fruktoze i 50% glukoze, nema nikakvu nutritivnu vrednost, ne sadrži masti, proteine, već samo ugljene hidrate, odnosno već pomenute šećere, a 100 grama ima 400 kalorija.

Smeđi šećeri

Nastaju od raznih biljaka, a njihova smeđa boja dolazi od melase koja u proizvodnom procesu nije u potpunosti uklonjena. Stručnjaci tvrde da je najmanje prerađivan i da je najbolji šećer Rapadura, jer u proizvodnom procesu nije odvajan od melase, a u sebi još uvijek sadrži minerale, vitamine i enzime.

Foto: Pixabay

Smeđi šećer od šećerne trske

Postoje još brojne vrste smeđih šećera, poput onog od šećerne trske (Muscovado ili Barbados). U proizvodnom procesu nije mu oduzeta melasa, prilično je vlažan, te u sebi sadrži minerale, što ga čini nešto kvalitetnijim od belog rafiniranog šećera. No, njegov GI je prilično visok, iako ne toliko koliko je kod belog šećera.

Šećer od palme i kokosa

Oba su, u suštini, šećeri prozvedeni od palmi, samo rzaličitih vrsta – palmyra palme, zatim palme datulje, te kokosove palme (Jaggery ili Gur). Interesantno je da se pri proizvodnji kokosovog šećera ne koristi se plod kokos.
Boja šećera od palmi varira od zlatno smeđe do tamno smeđe, a najčešće su minimalno procesuirani. Imaju granulasti izgled. Mnogi orijentalni recepti, zbog karakterističnog ukusa, podrazumevaju upravo šećer od palmi.
U ovoj grupi šećera najzdravijim se smatra upravo kokosov, koji ima nizak GI i sadrži nutritivne vrednosti, te minerale i vitamine.

Pročitajte i…  Ortoreksija: Kada zdrava ishrana postane opsesija 

Zapratite nas na Viberu! Učestvujte u kreativnim razgovorima i prvi čitajte najinteresantnije vesti sa portala “Lepota i zdravlje” >>> http://www.viber.com/lepotaizdravlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.