Teško je BITI NA DIJETI, ali vi to MOŽETE!

by | 23 novembra, 2009

 

Nijedna dijeta nije laka. Svi koji tvrde suprotno, ne govore istinu. Dijeta zahteva posvećenost, usredsređenost, motivaciju i puno truda. To ipak ne znači da treba da odustanete i pre nego što ste počeli.

Važno je da u glavi imate jasne motive zbog kojih želite da smršate. Vodite računa o tome da to budu pozitivni motivi poput – ‘da, želim da oslabim, jer ću na taj način biti zdravija, vitkija i sretnija’. Važno je da to imate uvek na umu, a posebno kada dođu trenuci iskušenja.

 

Hiljadu dijeta


Objasnite sami sebi zašto želite na dijetu
Dijeta sama po sebi nije dovoljna. Ako želite da smršate, treba da promenite životni stil. Da, to jesu velike promene, ali nisu nemoguće. Važna je snaga vaše volje. Pre nego što uopšte krenete na dijetu, zapitajte se zašto to radite i jeste li spremni za takve promene. Dokle god sebi jasno ne odgovorite na ova pitanja, svaki pokušaj skidanja kilograma biće uzaludan.

 

Sve je u glavi

Hiljade ljudi svakodnevno pokušava da bude na dijeti i hiljade ih odustaje. Zašto? Zato što je sve u glavi. Naučno je dokazano da svaka odluka o promeni mora biti doneta u glavi. To mora biti čvrsta i jasna odluka, jer jedino na taj način možete uspeti. Ako želite da smršate zato što su vam drugi rekli da bi trebalo, nemojte. Dijeta dolazi u obzir jedino ako sami shvatite da vam način ishrane koji ste dosad praktikovali ne odgovara, kao i da nije dobar za vaše zdravlje i kvalitet života.

 

Dakle, pre bilo kakve dijete i promene životnog stila koji nužno ide uz to, najpre sedite sami sa sobom. Uzmite vremena koliko god vam treba i dobro razmislite o svemu. Kada nakon takvog procesa donesete odluku, možete biti sigurni da će poduhvat u koji se upuštate biti uspešan. Znaćete da radite nešto dobro za sebe, a ne za druge.

 

Nove navike

Nakon što ste čvrsto odlučili, napravite plan svojih novih navika. Ono što je pre funkcionsalo, sada više neće. Navike su teška stvar, ali moguće ih je pobediti. Stavite na papir razloge zbog kojih se odlučujete za promenu, a papir stavite na vidljivo mesto. Neka služi kao podsetnik.

 

Hiljadu dijeta

 

Često se podsetite kakvim ćete rezultatima biti nagrađeni za svoj trud

Moraćete zameniti stare namirnice novim, a uz novu ishranu ide i vežbanje. Važno je da odaberete ono što vama odgovara. Ako ne volite ribu, nemojte se siliti da je jedete iako je sastavni deo mnogih dijeta. Postoji još mnoštvo niskokaloričnih namirnica, a vi odaberite onu koja vama odgovara. Ako ne volite teretane, odlučite se za trčanje ili plivanje. Jako je važno da birate ono što odgovara vama, jer ćete se samo na taj način moći držati svoje odluke i uspeti.

 

Najvažniji element – samodisciplina

Da ne bi bilo zabluda, možete računati s tim da će vam doći teški trenuci iskušenja uprkos čvrstoj odluci. Kada zapadnete u takvo stanje, podsetite se zašto to sve činite i što će vam takve promene doneti u životu. Podsećajte se često, jer ćete na taj način menjati i svoju percepciju što je dugoročno jako dobra stvar koja vodi do trajne promene.

 

Snaga je u vama, ali bitna je podrška

Snaga je u vama, ali dobro je da u blizini imate i pozitivne ljude koji će vas hrabriti i motivisati da nastavite u dobrom smeru. Samodisciplina je ključna. Kada vam dođe trenutak da kažete kako ćete samo još jednom pojesti to i to, podsetite se da ste čvrsti i jaki i da vam to ‘samo još jednom’ nije potrebno. Podsetite se da ste jači od toga. Samo na taj način uspećete da skinete kilograme bez da se oni brzo vrate. Ovo nije lagan proces, ali zadovoljstvo koje dolazi nakon njega garantuje neopisivo iskustvo. Osim što ćete biti mršaviji, bićete i ponosniji na sebe jer ćete znati da ste čvrsta, jaka i stabilna osoba.

Tekst: Tportal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.