TRI JABUKE na dan

by | avgust 21, 2010

Dijetu tri jabuke na dan je osmislila američka nutricionistkinja Temi Flin. Primetila je da njeni klijenti, koji pre obroka pojedu jednu jabuku, gube na težini bez promena navika u ishrani. Dalje je sledilo eksperimentisanje i pokušaj da se sličan metod primeni i kod drugih klijenata (onih što nisu jeli jabuke pre obroka). Rezultati su bili više nego dobri: samo jedenjem jedne jabuke pre svakog obroka klijenti su gubili, u proseku, kilogram nedeljno!

Dijeta podrazumeva konzumiranje jedne jabuke pre svakog glavnog obroka. Ideja je da vlakna kojima je jabuka bogata mogu lako zasititi čoveka i da će mu zato biti potrebno manje hrane za obrok, a usput će mu smanjiti, ili ukloniti žudnju za slatkim.

U ostatku ovog plana u pitanju je ishrana sa relativno malom količinom ugljenih hidrata i smanjenjem unosa zasićenih masnoća. Rafinisani šećeri su zabranjeni, a upotrebljavaju se samo namirnice sa niskim glikemičkim indeksom.

Preporučuje se četiri-pet manjih obroka dnevno, baziranih na zdravoj hrani sa malo masnoća. Svaki obrok, ili užina trebalo bi da sadrži i neki protein, jer je dokazano da ovakva kombinacija smanjuje apetit i poboljšava gubitak težine.

Osobe koje su na ovoj dijeti podstiču se da uzimaju dosta voća i povrća i time smanje ukupan unos kalorija, a da ne osećaju glad.

 

jabuke

 

PREPORUČENA HRANA

Jabuke, nemasni sir, nemasni jogurt, jaja, pileća prsa, ćuretina, riba, posna govedina, ovas, tamni pirinač, brokoli, zelena salata…

 

PRIMER JELOVNIKA

Doručak: Jabuka, omlet sa nemasnim sirom; šolja kuvanog ovsa

Prepodnevna užina: Komad nemasnog sira, šolja nemasnog jogurta

Ručak: Jabuka, pileća prsa sa roštilja dve šolje – pareni brokoli, šolja tamnog pirinča

Popodnevna užina: Kapućino šejk

Večera: Jabuka, losos sa roštilja, zelena salata

 

jabuke

PREPORUKE ZA VEŽBANjE

Preporučuje se kombinacija lakog treninga sa tegovima i kardio treninga tri-četiri puta nedeljno, minimum 30 minuta.

Jedenje jedne jabuke pre početka obroka stvara osećaj sitosti i smanjuje mogućnost prejedanja. Jabuke sadrže dijetna vlakna, dragocena u sniženju nivoa holesterola. Sadrže i flavonoide, koji pomažu u sprečavanju srčanih bolesti i određenih vrsta raka.

Obroci su dobro balansirani sa nemasnim proteinima, složenim ugljenim hidratima, voćem i povrćem. Veći unos proteina iz mršavog mesa smanjuje apetit i održava mišićnu masu za vreme držanja dijete. Ova dijeta podstiče unos svežeg voća i povrća i fizičku aktivnost. Laka je za praćenje – nema brojanja kalorija ili merenja.

Negativne strane se ogledaju samo u tome da može da vam dosadi obaveza da pre svakog obroka pojedete jednu jabuku, ukidaju se slatkiši i ne mogu da je drže vegetarijanci.

Dijeta tri jabuke svojom kombinacijom jedena jedne jabuke pre svakog obroka i dijetnim planom verovatno će dovesti do skidanja kilograma kod većine onih koji se pridržavaju programa. Tu su i potencijalne zdravstvene koristi koje nikako ne treba zanemarivati.

 

Izvor: Novosti

Tagovi: