Vitki i zdravi: Barene namirnice skidaju kilograme i regenerišu jetru

by | januar 21, 2016

Lako razgradivi proteini iz namirnica podstiču bolji rad jetre i zato možete posle prazničnih dana koji su opteretili vaš organizam teškom hranom koristiti ovaj dijetalni režim ishrane.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Masna, kalorična hrana puna holesterola i koja čašica više alkohola, za samo nekoliko dana uživanja u čarima praznične trpeze, mogu da opterete jetru, žučne puteve i izazovu akutno zapaljenje. Adekvatni dijetalni režim, koji uključuje dovoljan broj kalorija kao pravilan odnos osnovnih hranljivih sastojaka, osnovna je preporuka kod akutnog zapaljenja jetre.

Pročitajte i… Brzo i lako rešenje: 24 saveta za ravan stomak bez muke

Najviše kalorija trebalo bi uzimati iz ugljenih hidrata, kojima su bogate žitarice, voće, povrće i med. Preporučeni izvor belančevina su: nemasno meso, posni sveži sir, obrano mleko, riba. Količinu masti potrebno je maksimalno smanjiti (od 40 do 60 grama dnevno), a najbolje je koristiti biljne masnoće (maslinovo ulje). Povrće i voće se može jesti sirovo ili kuvano. Salata se priprema sa nekoliko kapi maslinovog ulja i limunovim sokom. Nije preporučljivo pripremanje jela sa zaprškom, jela s roštilja, prženje. Hranu bi trebalo uzimati u češćim, manjim obrocima.

Kod akutne upale jetre nekoliko dana se daje stroga, takozvana čajna dijeta kada možete da pijete samo čajeve i jedete kompote, a nakon smirivanja simptoma sprovodi se zaštitna dijeta.

Kako izgleda nedeljni meni po danima ovog dijetalnog režima pogledajte na sledećim stranama… 

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Nedeljni jelovnik

Za doručak pojedite tri kašike zobenih pahuljica sa suvim voćem, bananu, kašičicu meda od kestena uz dodatak nemasnog jogurta. Za jutarnji međuobrok odaberite dva integralna keksa, a za popodnevni međuobrok fermentirani mlečni proizvod sa probioticima i šaku suvog grožđa.

Pročitajte i… Eliminišite sve toksine i masnoće iz tela za samo 48 sati

Ponedeljak

Ručak: rižoto sa graškom i šargarepom (100 g), salata od cikorije (200 g), šaka lešnika, zeleni čaj
Večera: ćuretina na žaru (80 g), salata od divljeg komorača s belim lukom (80 g), hleb sa semenkama (80 g), kolač od jogurta s cimetom i đumbirom, čaj od koprive

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Utorak

Ručak: testenina sa graškom i šargarepom (100 g), zelena salata (100 g), jabuka, čaša soka od ananasa
Večera: barena teletina (50 g) i bareni krompir za salatu (100 g), ražani hleb (80 g), čaj od koprive

Pročitajte i… Detoks nakon praznika: Očistite organizam od masnih naslaga

Sreda

Ručak: pileća supa sa pirinčem (100 g), salata sa celerom, jabukom, orasima i jogurtom (150 g), pita sa jabukom, zeleni čaj
Večera: riba na žaru (100 g), bareni krompir s blitvom (150 g), pomorandža, čaj od jabuke sa cimetom

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Četvrtak

Ručak: salata s pirinčem, ćuretinom i ananasom (200 g), šaka sušenih šljiva, čaša mineralne vode
Večera: posna teletina na žaru (100 g), zelena salata (70 g), banane u sirupu od bagremovog meda sa bademima

Pročitajte i… Doktori upozoravaju: Ovih 7 namirnica nikad ne treba da jedete

Petak

Ručak: bukovače na žaru s belim lukom (100 g), salata od krastavaca i kiselog mleka (100 g), čaša soka od pomorandže
Večera: riba u rerni (150 g), bareni krompir (100 g), integralni hleb (80 g), šaka oraha, čaj od mente

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Subota

Ručak: barena riba (150 g), bareni krompir (100 g), integralni hleb (80 g), šaka oraha, čaj od mente
Večera: voćna salata, mineralna voda sa magnezijumom

Pročitajte i… Jogurt dijeta: Četiri kilograma manje za samo tri dana

Nedelja

Ručak: testenina sa tunjevinom (100 g), mešana salata (200 g), sok od cvekle i šargarepe
Večera: pečena ćuretina (150 g), bareni kelj (80 g), hleb sa semenkama bundeve (80 g), kesten-pire, čaj od lipe

Tagovi: