Zašto je dobro jesti grožđe: Top 10 lekovitih svojstava

by | 8 oktobra, 2015

Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ako volite da uživate u ukusnom i sočnom grožđu, sigurno će vas obradovati informacija da ono ima izuzetna lekovita svojstva. Evo kako grožđe pozitivno utiče na vaše zdravlje.

1. Podstiče mršavljenje
Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol (koji se nalazi u grožđu) pozitivno utiče na mršavljenje na dva načina – drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

2. Štiti vaše srce
Resveratol ima sposobnost da poveća fleksibilnost krvnih sudova, čime se olakšava cirkulacija. Tako grožđe može sniziti krvni pritisak, a bolja cirkulacija krvi će omogućiti lakši transport kiseonika i hranljivih materija do svih delova tela. Neke naučne studije su pokazale da 10 mg suplementa resveratola dnevno može drastično smanjiti rizik od srčanog udara.

Koja su još lekovita svojstva grožđa pogledajte na sledećim stranama…

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

3. Čuva zdravlje mozga
Studije koje su sproveli naučnici u Švajcarskoj su pokazale da resveratol ima veoma pozitivan uticaj na zdravlje mozga. Istraživanja su pokazala da ova hemikalija ima sposobnost da neutrališe slobodne radikale i plak u mozgu, čime se smanjuje rizik za nastanak Alchajmerove bolesti.

4. Poboljšava pamćenje
Studija sprovedena u Britaniji je pokazala da resveratol može povećati cirkulaciju krvi do mozga i do 200 procenata. Naučnici veruju da ova hemikalija može da poboljša naše mentalne sposobnosti.

Pogledajte i… Ovo je 10 najzdravijih namirnica na planeti

5. Štiti kožu od raka
Brojna istraživanja su pokazala pozitivan uticaj resveratola u borbi protiv raka. Takođe, ovaj sastojak kojim grožđe obiluje, štiti kožu od negativnih sunčevih zraka.

6. Čuva telo od radijacije
Ovaj moćni sastojak ima i zaštitnu ulogu prilikom terapije zračenjem.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

7. Aktivira gen dugovečnosti
Jedno istraživanje je pokazalo da sastojci grožđa mogu aktivirati gen zaslužan za dugovečnost.

Pogledajte i… Ovaj doručak će vam istopiti 5 kilograma viška

8. Pomaže kod dijabetesa
Moćni resveratol može smanjiti nivo šećera u krvi i do 10 procenata, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Medicinskom koledžu „Albert Ajnštajn“.

9. Smanjuje upalu
Sastojci koji se nalaze u grožđu imaju izuzetna antiupalna svojstva, pa je i zbog toga grožđe odličan prijatelj vašeg srca.

10. Pomaže oporavak mišića
Resveratol pomaže ćelijama da se oslobode urične kiseline i drugih toksina, čime se eliminiše napetost i bol u mišićima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.